Úvod Novinky Svetový rekord na Slovensku: V Bratislave ukázali najrýchlejší mobilný internet v LTE...

Svetový rekord na Slovensku: V Bratislave ukázali najrýchlejší mobilný internet v LTE sieti

5

Vposledných mesiacoch vás neustále informujeme o postupnom rozširovaní sietí LTE na Slovensku, vďaka ktorým môžu ich užívatelia prenášať dáta a surfovať nadštandardnou rýchlosťou.

Na Slovensku, konkrétne v Bratislave sa dnes (8. sept. 2014) na Magio pláži uskutočnila praktická skúška spoločností EricssonSlovak Telekom, na ktorej sa podarilo dosiahnuť rýchlosť prenosu dát na úrovni 300 Mbps a ide o doteraz najrýchlejší dátový prenos v rámci jedného pásma LTE siete (celosvetovo), ktorý sa uskutočnil v reálnych podmienkach na komerčnej sieti.

O tento rekord sa postarali špičkové technológie intra-band LTE Carrier Aggregation.

Technológia Carrier Aggregation umožňuje mobilným operátorom efektívnejšie využívať frekvenčné pásmo skombinovaním dvoch alebo viacerých kanálov. Používateľské zariadenie v tomto prípade získava dáta z oboch kanálov súčasne. Okrem vyššej rýchlosti Carrier Aggregation prispeje k efektívnejšiemu využitiu spektra.

Branimir Marić, výkonný riaditeľ pre technológie v spoločnosti Slovak Telekom:

Vďaka kombinácii množstva vydraženého spektra i bohatým skúsenostiam s LTE sieťou sme sa rozhodli využiť príležitosť a ukázať prvý test svojho druhu s rýchlosťami 300 Mbps v LTE sieti. Slovak Telekom pravidelne testuje novinky v technologickej oblasti, o čom svedčia prvenstvá nasadenia HSPA+ 21 i 42 Mbps alebo naposledy štart LTE v pásme 2600 MHz s rýchlosťami 150/50 Mbps. Verím, že aj test LTE-A s rýchlosťou 300 Mbps je ukážkou ďalšieho rozvoja a možnosti našich technológií.

Praktická ukážka sa uskutočnila na živej sieti a v reálnych podmienkach v rozsahu 2x 20 MHz v pásme 2600 MHz. Slovak Telekom je v súčasnosti jediným operátorom na Slovensku, ktorý v rámci dostupného spektra môže dosiahnuť rýchlosť sťahovania dát na úrovni 300 Mbps. Hoci sa doteraz uskutočnilo niekoľko podobných verejných testov, test v Bratislave predsa len získal svetové prvenstvo.

Marián Bezák, prezident Ericsson Slovakia:

Ericsson je lídrom vo vývoji a implementácii technológie Carrier Aggregation. Test v Bratislave bol prvým na svete, kde bola v prostredí komerčnej siete použitá technológia intra-band Carrier Aggregation. Zavedenie tohto riešenia pomôže Slovak Telekomu si udržať pozíciu technologického lídra na slovenskom trhu, používatelia môžu zase profitovať z nových možností, ktoré im táto rýchlosť prinesie.

EricssonSlovak Telekom sú partnermi už 16 rokov, švédska spoločnosť je hlavným dodávateľom 2G a 3G rádiových sietí, ako aj technológií Circuit Switch. Okrem toho Ericsson operátorovi dodáva aj technológie pre IMS (IP Multimedia Subsystem) a poskytuje manažované služby pre pevnú sieť. V roku 2013 Ericsson vybudoval pre Slovak Telekom LTE sieť, ktorá bola prvou komerčnou LTE sieťou na Slovensku.

zdroj: TS pram.sk