Úvod Novinky NÁZOR: Samsung Galaxy Note 3 vs. Galaxy Note 4 – oplatí sa...

NÁZOR: Samsung Galaxy Note 3 vs. Galaxy Note 4 – oplatí sa vymeniť?

15

September je vo svete smartfónov jedným z najdôležitejších mesiacov roka. Nie len že v tomto období Apple predstavuje svoj iPhone, ale veľa noviniek môžeme vidieť aj na podujatí IFA. Najviac pozornosti však púta pokračovanie línie smartfónov Note od Samsungu.

Originálny Galaxy Note prakticky spopularizoval veľké telefóny. O rok neskôr Note 2 priniesol výrazné zlepšenie, okrem iného sme konečne dostali výkonný štvorjadrový procesor a veľkou zmenou prešiel aj displej (a pomer dĺžky strán displeja). Note 3 pokračoval ďalej. Dostal nový dizajn, zadný kryt z „plastovej kože“, vylepšené pero S-Pen, výrazne vylepšený displej, oveľa lepší procesor a GPU, viac pamäte RAM, lepší fotoaparát, jednoducho, z Note 3 sa stal najlepší smartfón Samsungáckej histórie.

Tento rok teda pred juhokórejským gigantom stála náročná úloha, pokoriť Note 3 a opäť raz vyrobiť phablet, ktorý bude celý rok kraľovať na trhu. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko dôvodov prečo je Galaxy Note 4 lepší, než Galaxy Note 3.

 

Procesor

Prvým a hlavným dôvodom, prečo je Note 4 lepší ako jeho predchodca, je procesor. Snapdragon 805 od Qualcommu má zatiaľ veľmi málo zariadení a žiadne z nich nemá výkonnejšiu verziu s taktom 2,7 GHz. To sa nemusí zdať ako veľké zlepšenie oproti minulému roku, veď Note 3 tiež ponúka veľký výkon vďaka Snapdragonu 800 s taktom 2,3 GHz no netreba zabúdať na GPU.

Práve grafika pri Note 4 dostala poriadne dávku steroidov. Nové Adreno 420 je približne o 80% výkonnejšie, než staršie Adreno 330. Tým pádom Galaxy Note 4 potiahne displej s väčším rozlíšením a ani pri graficky náročných hrách neuvidíte lagy či zníženie fps.

 

Displej

Stalo sa už zvykom, že nový Note vždy ponúkne o triedu lepší displej. Galaxy Note 4 sa tak môže pochváliť QHD (2560 x 1440p) Super AMOLED panelom, ktorý na počudovanie prvýkrát v histórii nenarástol a zostal podobne, ako pri Note 3, na 5,7 palcoch. Vzhľadom na to, že Samsung už niekoľko rokov svoje displeje vyrába s takzvaným ‚diamond pentile‘ usporiadaním subpixelov, rozdiel medzi full HD a QHD je ešte viditeľný. Nakoniec, hustota ppi 515 hovorí za všetko, za takýto zobrazovací panel by sa nemusel hanbiť žiaden výrobca.

Navyše, nový displej Note 4 je čo do svietivosti, na približne rovnakej úrovni, ako ten z Galaxy S5. Máme tu teda nový „najlepší displej na smartfóne?“ Uvidíme, čo na to povedia odborníci.

 

Fotoaparáty

Už od začiatku mali smartfóny z radu Note jeden z najlepších fotoaparátov na trhu. V tradícii samozrejme pokračuje aj štvrtá generácia, ktorá však okrem vyššieho rozlíšenia priniesla ešte čosi navyše.

Tento rok má Note 4 skutočne zaujímavý zadný fotoaparát. Samsung sa rozhodol použiť 16 MPix ISOCELL senzor, ktorý poznáme z Galaxy S5, no k nemu pridal aj optickú stabilizáciu obrazu. Tým sa zaradil medzi takých velikánov, akými sú Nokia či LG. Optická stabilizácia obrazu by mala pomôcť pri natáčaní videí, ktoré už nebudú tak roztrasené (hlavne 4K videá budú konečne vyzerať schopne) a kvalitnejšie budú aj fotografie v zlých svetelných podmienkach.

Nemali by sme zabudnúť ani na prednú „selfie“ kameru. Rozlíšenie predného senzora sa po dlhom čase výraznejšie zmenilo a z dvoch megapixelov sme sa dostali na hodnotu 3,7. Samsung vymenil aj optiku a nový Note 4 tak predným fotoaparátom sníma v až 90-stupňovom uhle, oproti 77 stupňom z Note 3. Navyše môžete odfotiť aj panoramatickú fotografiu, skupinové „selfies“ tak do budúcna nebudú problém.

 

Dizajn

Konečne (!!!) sme sa dočkali a Samsung do svojej novej vlajkovej lodi zakomponoval aj kovové prvky. Vzdal sa tak gýčového plastového rámika okolo displeja, ktorý kov iba pripomínal. Smartfón tak bude odolnejší voči pádom a snáď sa to prejaví aj na nižšom počte rozbitých displejov. Skutočný kov tiež vyzerá oveľa krajšie, než lacná plastová imitácia.

Aj keď dizajn je viac menej subjektívna vec, nedá sa poprieť, že aj zadná strana zariadenia vyzerá lepšie, ako tá na Note 3. Minimálne odstránenie plastového „prešívania“ pomohlo a podľa mňa to bol od Samsungu dobrý krok. Čo sa týka prednej strany, tam sa toho veľa nezmenilo. Rovnako veľký displej, približne rovnako veľké rámiky okolo neho, aspoň že nám Note 4 oproti svoju predchodcovi nenarástol.

 

Softvér

Samsung Galaxy Note 4 sa môže pochváliť obrovským množstvom softvérových vylepšení. Veľkú časť z nich by sme mohli zhrnúť jedným slovom, multitasking. S Note 4 tak môžete používať dve aplikácie ešte jednoduchšie, ako pri predchodcoch. Či už ide o klasickú funkciu multi window z ktorej môžete aplikácie prehodiť do plávajúcich okien, možnosť fotografovať pri písaní poznámok, možnosť vytvoriť si s S-Pen ďalšie plávajúce okná. Možností je veľmi veľa a vy tak maximálne využijete veľký 5,7″ displej.

Softvérových vylepšení je však oveľa viac a dal by sa o nich napísať celý článok. Napríklad, môžete niečo odfotiť a pomocou funkcie Smart Select vám telefón odfotený text vyberie do aplikácie action memo, kde sa s ním dá manipulovať. Ďalšou užitočnou funkciou je fotenie selfie fotiek pomocou priloženia prsta na merač tepu. Galaxy Note 4 ďalej umožňuje pri nahrávaní zvuku vďaka trojici mikrofónov izolovať zvuky prichádzajúce z ôsmich rôznych smerov. Takto by sa dalo pokračovať ešte dlho.

 

Rýchle nabíjanie

Nakoniec, Galaxy Note 4 ponúka ešte jednu zaujímavú funkciu. Tou je rýchle nabíjanie. Samsung v poslednej dobe tvrdo zapracoval na výdrži svojich smartfónov a zlepšenie môžeme postrehnúť aj pri ich nabíjaní. 3 220 mAh batériu v Note 4 za polhodinu nabijete na 50 % jej maximálnej kapacity. To nám trochu pripomína Oppo Find 7, ktorý však zvládne ešte o 25% viac. Táto možnosť poteší napríklad ráno, keď zistíte, že ste smartfón zabudli dať do nabíjačky.

Teraz by som rád zodpovedal otázku, či sa Note 3 oplatí vymeniť za Note 4. Moja odpoveď je jasná. Napriek všetkému rozhodne nie. Aspoň zatiaľ. Majiteľom Note 2 sa však výmena určite oplatí.

Úroveň zariadení z línie Note každý rok stúpa a pri kúpe najnovšej generácie si vždy môžete byť istí, že dostávate to najlepšie, čo je momentálne dostupné na trhu. Ak vám teda nevadí veľkosť, nemôžete prehrať. V prípade, že zvažujete kúpu Galaxy Note 4, odporúčam vám porozmýšľať aj nad novinkou Note Edge, ktorá zdieľa s Note 4 prakticky všetky špecifikácie (okrem menšej batérie) a navyše ponúka zaujímavý dizajnový a funkčný prvok, displej, ktorý je na jednej strane prehnutý.

Tu už končí predstavenie najväčších vylepšení oproti minulej generácii Galaxy Note. Myslíte si, že som niečo vynechal? prípadne nesúhlasíte s niektorým bodom? Napíšte nám to do komentárov.