Úvod Novinky Galaxy Alpha poháňa Exynos 5430 – prvý 20nm procesor spoločnosti s o...

Galaxy Alpha poháňa Exynos 5430 – prvý 20nm procesor spoločnosti s o 25% nižšou spotrebou energie

17

Podlhom čakaní sme sa včera konečne dočkali nového „prémiového“ zariadenia od Samsungu. Juhokórejský výrobca totiž konečne predstavil Galaxy Alpha, 4,7-palcový smartfón s osemjadrovým procesorom, HD displejom a 1 860 mAh batériou. Práve údaj o batérii mnohých potenciálnych zákazníkov odrádza, keďže najnovšie vlajkové lode často disponujú článkami o kapacite 3 000 mAh a viac. Bude na tom Galaxy Alpha s výdržou skutočne zle?

Paradoxne, dobrou správou je fakt, že Samsung nový Galaxy Alpha vybavil osemjadrovým procesorom. Viem, že to môže znieť divne, no Exynos 5430, ktorý ponúka 4 jadrá Cortex-A15 o takte 1.8 GHz a 4 jadrá Cortex-A7 o takte 1.3GHz bol vyrobený 20 nm procesom. To znamená, že oproti svojmu staršiemu súrodencovi, Exynos 5420, ktorý bol vyrobený 28nm procesom, je nová jednotka nie len výkonnejšia, ale aj úspornejšia.

Podľa Samsungu je medzi nimi rozdiel poriadne veľký. 20 nm proces výroby procesoru má znížiť spotrebu batérie o úctyhodných 25 percent. Jedná sa však len o odhad a ak sa Samsung rozhodne nataktovať procesor na vyšší takt, tento efekt môže úplne zmiznúť.

Čo sa grafického čipu týka, tam príbeh nie je až tak dramatický. Exynos 5430 využíva Mali T628 – šesťjadrový čip, ktorého jadrá tikajú na takte 600 MHz.

Bude teda výdrž batérie na Galaxy Alpha strašidelne krátka? Pravdepodobne nie. Prvotné testy z ruského servera Hi-tech poukazujú na podobnú výdrž, ako v prípade Galaxy S5 mini, ktorý má o niečo väčšiu, 2 100 mAh batériu.

Informoval o tom server Android Authority.