Úvod Novinky TOP 5 smartfónov s najväčším vyžarovaním radiácie

TOP 5 smartfónov s najväčším vyžarovaním radiácie

24

Medzi špecifikáciami každého smartfónu môžeme okrem informácií o čipsete či displej nájsť aj pozoruhodné číslo, ktoré udáva hodnotu SAR (specific absorption rate).

Hodnota SAR sa udáva vo W/kg a určuje rýchlosť, akou ľudské telo alebo tkanivo absorbuje rádiové žiarenie či iné formy energie magnetického poľa. Stretnúť sa tak môžeme s týmto údajom napríklad aj pri ultrazvuku či iných podobných elektronických zariadeniach.

V našich končinách je hodnota SAR udávaná normou na maximálnej hranici 2W na 1kg telesnej hmotnosti, pričom v USA je to pre porovnanie 1,6W na 1kg telesnej hmotnosti.

Každý mobilný telefón je slabým zdrojom rádiového žiarenia, preto je povinné túto hodnotu pri nich uvádzať a každý mobilný telefón má rozdielnu mieru absorpcie. Každá hodnota samozrejme musí byť v norme danej krajiny respektíve trhu, kde sa zariadenie predáva a pri dodržaní daných noriem nie je žiarenie pre človeka nebezpečné.

should-mobile-phones-carry-health-warning-256x300

Každé ľudské telo sa však s rôznymi faktormi vyrovnáva inak a určite záleží aj na tom, aký dlhý čas trávime s mobilným telefónom na uchu a teda blízko mozgu.

Ako sme už spomínali, toto žiarenie vydávajú aj iné elektronické zariadenia, s ktorými prichádzame do styku a vplyv tohto elektrosmogu môže vyvolať tzv. „mikrovlnný syndróm„, ktorý sa prejavuje zvýšenou únavou, podráždenosťou, bolesťami hlavy, nevoľnosťou, nespavosťou a podobne.

Ak chcete vplyv žiarenia na svoje ľudské telo čo najviac eliminovať, možno by ste sa mali vyhnúť týmto smartfónom. Ich hodnota SAR je totižto jedna z najväčších spomedzi smartfónov.

 

Huawei Vitria (SAR 1,49)

huawei_vitria_sar

Tento low-end smartfón nebol určený pre náš trh a za veľkou mlákou si ho môžete zaobstarať už za sumu pohybujúcu sa okolo 140 dolárov. Poteší pri ňom podpora pre LTE siete, naopak neočarí 4 palcový TFT LCD displej s rozlíšením 480 x 800 pixelov.

 

Alcatel One Touch Evolve (SAR 1,49)

alcate_one_touch_sar

Ani toto zariadenie nie je v našich končinách príliš známe, to však neznamená, že sa prostredníctvom online obchodov nedá zaobstarať. Smartfón bol predstavený v roku 2013, ponúka 4 palcový displej s rozlíšením 480 x 800, 1 GHz procesor Cortex A9 a 512 MB RAM. Kúpiť sa dá už za 100 dolárov.

 

Motorola Moto E (SAR 1,5)

Motorola-Moto-E1

Motorola Moto E je relatívna novinka a veľmi dobrý smartfón v pomere ceny a kvality. Za cca 130 dolárov získate skvelú optimalizáciu takmer čistého Androidu, 4,3 palcový displej (540 x 960 pixelov), 1 GB RAM a dvojjadrový procesor.

 

Motorola Droid Ultra (SAR 1,54)

hands-on-motorola-droid-ultra-front-800x600

Zariadenie ponúka telo z kevlarových vlákien, 5 palcový OLED displej, 2GB RAM, dual-core čip s taktom 1,7 GHz a 2130 mAh batériu. Cena sa pohybuje na úrovni 400 dolárov.

 

Motorola Droid Maxx (SAR 1,54)

Motorola-Droid-Maxx-Press-Image

Motorola si zrejme s vyžarovaním veľkú hlavu nerobí, keďže rebríček uzatvára ďalší jej model. Droid Maxx je v podstate to isté zariadenie ako Droid Ultra len s tým rozdielom, že Droid Maxx ponúka až 3500 mAh batériu a teda aj hrubšie telo (8,5 mm).

Akú hodnotu SAR má váš smartfón? Je pre vás tento údaj dôležitý?