Úvod Aplikácie VIDEO: Aplikácia Google Gesture preloží posunkovú reč do hovoreného slova

VIDEO: Aplikácia Google Gesture preloží posunkovú reč do hovoreného slova

1

Nová aplikácia Google-u, ktorá je zatiaľ vo vývoji pomôže ľuďom porozumieť znakovej reči nepočujúcich a to v reálnom čase. Aplikácia bude totižto znakovú reč prekladať priamo do hovoreného slova.

Na vývoji aplikácie sa podieľajú študenti Berghs School of Communication vo švédskom Štokholme a za svoju prácu už stihli získať ocenenie na medzinárodnom festivale kreativity v Cannes.

Aplikácia Google Gesture je spárovaná so špeciálnymi náramkami, resp. bandážami, ktoré si nepočujúci jedinec umiestni na predlaktia. Tie analyzujú pohyby rúk a interakcie svalov, pričom sú tieto informácie okamžite odosielané do aplikácie a tá ich v reálnom čase prevedie na hovorené slovo.

Google: „Drvivá väčšina ľudí nerozumie posunkovej reči“.

Proces sa nazýva  elektromyografia.

Google už v minulosti so softvérom pre nepočujúcich a sluchovo postihnutých experimentoval s cieľom umožniť im lepšiu komunikáciu s okolím prostredníctvom moderných technológii.

Napríklad v aplikácii Google Translate môžete hovorené slovo previesť na text a naopak. Kedy bude aplikácia dostupná pre verejnosť je zatiaľ neznáme, určite to však nejakú dobu ešte potrvá vzhľadom na zložitosť samotného vývoja.

Pozrite si video, ktoré aplikáciu ako aj jej fungovanie približuje.

Google Gesture na Vimeo.

zdroj: mashable