Úvod Novinky POZOR: Tento smartfón z Číny mal v sebe predinštalovaný vírus

POZOR: Tento smartfón z Číny mal v sebe predinštalovaný vírus

15

Narôznych stránkach sa doteraz predával čínsky smartfón, ktorý okrem štandardného vybavenia priniesol aj jedno zaujímavé vylepšenie – trójskeho koňa navrhnutého tak, aby vás odpočúval.

Zariadenie nesie označenie Star N9500, pričom v sebe nesie trójskeho koňa Uupay.D, ktorý sa tvári tak, ako by bol Obchod Play. Trójsky kôň pritom poza váš chrbát nahráva všetky osobné informácie. Nebojí sa zapnúť ani mikrofón, pomocou ktorého nahráva všetky vaše telefonáty a nahrávku rád vyzdieľa s programátorom, ktorý ho naprogramoval. Aby toho nebolo málo, vírus posiela SMS správy na platené čísla.

Z rýchleho googlenia je jasné, že o toto relatívne lacné zariadenie, ktoré sa dá kúpiť aj za 160€ je celkom veľký záujem, pričom poniektorí si ho dokonca kúpili. Jeden zamestnanec z Kaspersky toto zariadenie zhrnul takto: „zariadeniez fabriky prichádza s extensívnym špionážnym programom.“

Nové telefóny väčšinou s malvérom neprichádzajú a my len pevne veríme, že sa z toho nestane nový trend. Dávajte si pozor na to, čo kupujete a pred každou kúpou sa radšej poraďte na fórach či rôznych diskusiách.

Upozornil na to server Phone Arena.