Úvod Novinky Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 12. – 18. mája

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 12. – 18. mája

0

Týždeň prešiel a opäť sme tu so zhrnutím toho najzaujímavejšieho, čo nám priniesol. Ak ste teda občas vymeškali nejaký článok na našej stránke, jednoducho si prečítajte Týždeň v Androide a môžete si byť istí, že nič nezmeškáte. Či už ide o predstavenie nových produktov, dohady, zaujímavé aplikácie či súdne spory, v tomto článku nájdete všetko.

 
 
 

[divider]Aplikácia, ktorá odhalí rakovinu[/divider]

la-fi-tn-iphone-app-diagnose-skin-cancer-20140508Že mobilné technológie neslúžia iba pre zábavu dokazuje nová aplikácia, ktorú vyvíjajú vedci z Houstonu. Pomocou fotoaparátu na smartfóne so špeciálnym objektívom za 500 dolárov dokáže odhaliť melanóm kože. Bohužiaľ, zatiaľ je len pre iPhony a medzi nás smrteľníkov sa asi nikdy nedostane, keďže tvorcovia ju neplánujú dať na AppStore. V budúcnosti snáď bude využívaná pri medicínskej diagnostike. momentálne totiž výsledky vyhodnocujú doktori „od oka“. Aplikácia je vraj momentálne úspešná na približne 85%.

 

[divider]Trio tabletov od LG[/divider]

lggpadLG predstavil svoje nové tablety, ktoré by mali konkurovať Samsungu a jeho zariadeniam zo série Galaxy Tab 4. 7, 8 a 10,1 palcové tablety vraj ponúknu celkom zaujímavé špecifikácie. môžeme sa tešiť na procesor Snapdragon 400 a 1 GB pamäte RAM s 8 GB úložného priestoru. Viac bohužiaľ zatiaľ nevieme, no LG sľúbil, že v nasledujúcich týždňoch sa dozvieme všetko potrebné.

 

[divider]13,3″ tablet od Samsungu[/divider]

samsungA pri tabletoch zostaneme aj naďalej, keďže v pondelok sme sa dozvedeli, že Samsung pre nás chystá skutočného obra. Po  12,2  palcových zariadeniach z januára z CES 2014 sa zrejme dočkáme aj tabletu s 13,3″ displejom. Samozrejme, že bude mať LCD obrazovku s QHD (2560 x 1600p) rozlíšením, 3 GB pamäte RAM a prvdepodobne osemjadrový procesor Exynos 5442. Predstavený bude pravdepodobne na akcii Samsungu 12. júna.

 

[divider]LG G3 trailer[/divider]

Predstavenie novej vlajkovej lode spoločnosti sa blíži a pred touto udalosťou nás chce spoločnosť trochu rozpáliť. Na youtube sa teda objavil trailer na smartfón a zatiaľ to vyzerá veľmi dobre. Tešiť sa môžeme napríklad na 5,5″ QHD displej, procesor Snapdragon 801, no čo je najhlavnejšie, na skutočne zaujímavý dizajn, minimálne okraje a kovovú konštrukciu. Zdá sa, že LG G3 bude čistokrvné prémiové zariadenie.

 

[divider]Motorola Moto E[/divider]

moto-e-1Na Slovensku momentálne môžete dostať Motorolu Moto G za necelých 180 eur. Za túto cenu dostanete skutočne výborne vyrobené zariadenie, ktoré rozhodne nesklame. Ak však nie ste veľmi náročný používateľ a 180 eur za mobil sa vám zdá veľa, Motorola pre vás pripravila ešte lacnejšie zariadenie. Motorola Moto E prinesie dvojjadrový procesor Snapdragon 200, 1 GB pamäte RAM a odolné telo za približne 100 eur. I keď, s dostupnosťou na Slovensku to ružovo nevyzerá.

 

[divider]Android KitKat pre Galaxy S III[/divider]

android-4-4-s3Vývojárom z XDA sa podaril husársky kúsok. Po tom čo Samsung oznámil že Galaxy S III nedostane Android 4.4.2 KitKat kvôli tomu, že sa na ňom nedajú načítať aplikácie sa dvom programátorom podarilo na tento smartfón naportovať najnovší Android s plným TouchWizom. „Jednoducho“ len trošku prepracovali systém, ktorý je na Galaxy Note 2. Takže Samsung, vážne to nejde?

 

[divider]Turbína na nabíjanie mobilu[/divider]

trinity-4V stredu sme vás upozornili na zaujímavý projekt ktorý môžete podporiť na KickStarteri. Ide o malú veternú turbínu s integrovanou 15 000 mAh batériou, ktorú môžete pohodlne prenášať v ruksaku a nabíjať ňou telefóny/tablety… Momentálne stojí 269 eur a ak sa rozhodnete podporiť tento program, dostanete ju najskôr koncom januára. Ak všetko dobre pôjde.

 

[divider]Ďalšie tablety od Samsungu[/divider]

5Ak náhodou ešte nemáte dosť tabletov od Samsungu, zaznačte si do kalendára 12. jún. Práve vtedy totiž Samsung pravdepodobne odhalí hneď tri z nich. Okrem už spomenutého 13,3 palcového obra aj menšie 10.1 a 804 palcové zariadenia, ktoré budú mať QHD Super AMOLED displej. Jediný tablet s AMOLED displejom ktorý si môžete momentálne kúpiť je starý tri roky, takže, končečne! Okrem super obrazovky nové tablety dostanú 3 GB pamäte RAM a najnovšie Exynos procesor s ôsmimi jadrami. Môžno sa dočkáme aj verzie so Snapdragonom. Dizajnovo pôjdu nové tablety v šľapajach Galaxy S5 a neprekvapí nás ani certifikácia IP 67.

 

[divider]Ako sa bude písať s Google Glass?[/divider]

Screen-Shot-2014-05-13-at-11.00.06-AMAk sa vám páčia inteligentné okuliare od Googlu, ale neviete či si ich máte kúpiť, pretože sa s nimi nedá písať a v hlučnom prostredí nemôžete použiť rozpoznávanie hlasu, máme pre vás riešenie. Respektíve, Minuum má riešenie. Na obrazovke Google Glass uvidíte písmenká, ktoré sa vám premietnu na ruku. Ťukaním po ruke potom môžete zadávať text. O tejto šikovnej možnosti sme vás informovali už skôr a zdá sa, že už čoskoro príde do praxe.

 

[divider]Flappy Bird sa vracia[/divider]

Flappy-Birds-gifPamätáte si ešte na Flappy Bird? Hru tak návykovú, že ju jej tvorca stiahol zo všetkých obchodov napriek tou že mu zarábala 50 000 dolárov denne? No, tak zdá sa, že v lete príde späť. Tešiť sa môžeme okrem iného aj na multiplayer a, ako inak, na varovanie pred vznikom závislosti.

 

[divider]HTC One Mini 2[/divider]

htc-one-mini-2-8Ak chcete vlastniť smartfón s najhorším názvom na svete, rozhodne zvážte HTC One Mini 2. Túto hliníkovú krásu totiž Thaiwanský výrobca predstavil vo štvrtok a už čoskoro sa dostane na trh. Mobil ponúka celkom solídne špecifikácie. Štvorjadrový Snapdragon 400 taktovaný na 1,2 GHz, Adreno 305, HD 4,5″ displej, 13 Mpix zadný a 5 Mpix predný fotoaparát, celkový dojem kazí iba 1 GB pamäte RAM. A tiež cena. Za tento smartfón strednej triedy si HTC pýta 470 eur.

 

[divider]XiaoMi MiPad ide na verejnosť[/divider]

MiPad-headerVo štvrtok bol predstavený jeden z najlepších tabletov tohto roka. Je ním samozrejme XiaoMi MiPad a ponúkne skutočne nekompromisné špecifikácie. Ostatné zariadenia doslova zvalcuje s procesorom Tegra K1 a 192 grafickými jadrami, 2 GB pamäte RAM a 7,9″ displejom s rozlíšením 2048 x 1556 pixelov (tak ako iPady s Retina displejom). Cenou 240 dolárov za 16 GB a 270 dolárov za 64 GB verziu by mohol ovládnuť trh, keby sa nepredával len v Číne. Možno ale dorazí aj do Európy. Rozhodne však čakajte vyššiu cenovku.

 

[divider]Huawei Ascend P7[/divider]

huaweiascendp7Huawei nedávno predstavil svoju novú vlajkovú loď. Ascend P7 využíva procesor, ktorý si Huawei vyrába sám, má štyri jadrá a taktovaný je na 1,8 GHz. To síce nie je nič moc, no skôr ide o softvér, s ktorým je vraj tento procesor výborne zladený. Ďalej ponúkne 2 GB pamäte RAM a tenké 6,5 mm hrubé telo. V Európe si toto zariadenie môžete kúpiť za príjemných 419 eur, čo je na vlajkovú loď dosť nízka cena. Výborne Huawei!

 

[divider]Nexus 6 zrušený?[/divider]

n5-cierny-bielyNo, vyzerá  to tak, že Nexusy skončia skôr, ako sme čakali. Momentálne je už istý asi iba tablet Nexus 8, ktorý má vyrobiť HTC. Bohužiaľ, s Nexusom 6 to už také ružové nie je, keďže podľa @evleaks sa ho nedočkáme. Nevadí, veď od budúceho roka štartuje program Android Silver, rámci ktorého sa dočkáme špeciálne upravených vlajkových lodí popredných výrobcov smartfónov. Niečo podobné, ako Google Play Edície v súčasnosti.

 

[divider]Koniec súdnym sporom o patenty?[/divider]

applemotorolaZdá sa, že svitá na lepšie časy. Apple a Motorola sa prestali súdiť o zneužívanie svojich patentov. Vojna medzi týmito firmami sa tiahla už niekoľko rokov a včera bez zjavného dôvodu skončila. Navyše, Apple ide s Googlom spolupracovať na patentovej reforme, ktorá predíde zbytočným súdnym sporom a snáď aj zlepší situáciu na trhu. Ehm… Hurá? Zatiaľ ostaňme skeptickí.