Úvod Konkurencia Apple S tabletmi to tento rok nevyzerá dobre, Samsung už mierni svoje vyhliadky

S tabletmi to tento rok nevyzerá dobre, Samsung už mierni svoje vyhliadky

17

Samsung momentálne zarába milióny na predajoch svojej vlajkovej lode Galaxy S5, no jedným z najväčších cieľov juhokórejského giganta pre tento rok bolo stať sa najväčším výrobcov tabletov na svete. V roku 2013 skončil na druhom mieste, hneď za Apple. Ako to vyzerá po prvom štvrťroku 2014? Jedným slovom, zle.

A nie je to kvôli Samsungu. Celý trh s tabletmi nerastie tak, ako sa očakávalo. Zatiaľ čo minulý rok sa zaznamenal rast o 68%, tento rok to vyzerá na 38,6%, čo je dosť málo vzhľadom na fakt, že tablety sú tu s nami relatívne krátko a ešte len naberajú na popularite. Čiastočne možno rast spomalilo aj obrovské množstvo takzvaných phabletov, teda smartfónov s viac než 5,7″ displejom (podľa najnovšej definície). Ľudia, ktorí vlastnia veľký telefón už viacmenej tablet ani nepotrebujú.

Každopádne, Samsung už znížil svoje očakávania a pre tento rok si stanovil métu 60 miliónov predaných tabletov. To je dosť veľké číslo no v porovnaní s 70-80 miliónmi ktoré plánoval predať pred pár mesiacmi je to 25% pokles. Takto sa trápia aj ostatní výrobcovia. Dokonca aj Apple oznámil znížený dopyt (pod slovom znížený treba rozumieť znížený oproti pôvodným očakávaniam, trh momentálne stále rastie).

Ak si dvoch najväčších výrobcov tabletov porovnáme, zistíme, že Samsung zarobil za prvý štvrťrok 2014 o 30% menej než Apple (+- 3,4 miliardy dolárov) a predal 12,8 miliónov kusov tabletov. To je celkom vysoké číslo, ktoré výrazne ovplyvnila séria Pro zariadení, ktoré prišli s úžasným rozlíšením displeja a výkonnými procesormi už v januári na CES 2014.

Ako sa situácia ohľadom predajov tabletov nakoniec vyvinie zatiaľ nevie nikto. Plánujete si tento rok zaobstarať tablet, alebo vám postačuje váš smartfón?