Úvod Novinky Android ŠTATISTIKA: Android zvýšil celosvetovú dominanciu, WP zahviezdil v Európe

ŠTATISTIKA: Android zvýšil celosvetovú dominanciu, WP zahviezdil v Európe

28

Firma Kantar Worldpanel zverejnila svoje štatistiky trhu so smartfónmi z prvých troch mesiacoch z ktorých vyšiel ako najväčší víťaz Android, zatiaľ čo iOS a WP dostali zmiešané výsledky a Backberry pokračuje v páde na dno, z ktorého sa už pravdepodobne neodrazí.

Upozornil na to portál GSMarena.

V Európe Android narástol v priemere o 1,7 percenta a momentálne kontroluje 72,4 % všetkých zariadení. Windows Phone si tiež celkom polepšil a dostal sa na 8,4%, zatiaľ čo iOS si polepšil len minimálne a drží sa na 17,4%. Rast šiel na úkor Blackberry a ďalších operačných systémov.

štatistiky

Na druhej strane, v USA si Android prilepšil poriadne a narástol o celých 7,3 %, väčšinou na úkor iOS, ktorý stratil 6,8 % podiel a WP, ktorý prišiel o 0,9 %. Prekvapivo, systém od Blackberry si mierne polepšil a ustálil sa na jednom percente. Podobná situácia je aj v Číne, kde Android rástol, iOS strácal a Blackberry pre zmenu úplne zmizol.

V Japonsku zasa iOS poriadne narástol a to o 5,4 %. Krajine vychádzajúceho slnka tak vládnu iPhony s 55,4 % podielom na trhu. Nepomohla ani snaha domovskej firmy Sony a predstavenie vlajkových zariadení Xperia Z1 Compact a Xperia Z2. V Austrálii tiež Android mierne stratil.

Tento rast Androidu na najväčších trhoch sveta na úkor iOS bol spôsobený hlavne predstavením veľkého množstva vlajkových lodí s Galaxy S5 na čele. Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať v septembri, keď pôjde na trh iPhone 6.