Úvod Novinky Sliepkam nainštalovali okuliare s virtuálnou realitou. Mysleli si, že sa nachádzajú vo...

Sliepkam nainštalovali okuliare s virtuálnou realitou. Mysleli si, že sa nachádzajú vo voľnom výbehu

8

Počuli ste už o okuliaroch s rozšírenou realitou? Som si istý, že vďaka Oculus Rift áno. Počuli ste však o okuliaroch s virtuálnou realitou pre sliepky? Nie? Ani my. Poďme sa pozrieť na to, o čo vlastne ide.

Ľudia začali v posledných rokoch brať blahobyt zvierat určených pre neskoršiu konzumáciu veľmi vážne. Čo vás však ako prvé napadne, ak im chcete zaručiť šťastnejší život? Väčšiu plochu na ktorej sa môžu pohybovať? Voľný výbeh? Matrix?

Možno si myslíte, že posledná možnosť znie najmenej pravdepodobne, no Austin Stewart z Iowa State University by s vami rozhodne nesúhlasil. Pracuje totiž na projekte nazvanom „Second Livestock,“ ktorý zahrňuje oklamanie úbohých sliepok, že sa nachádzajú niekde inde, než v preplnenej hale plnej ďalších sliepok. Dosiahnuť to chcú špeciálnymi okuliarmi, v ktorých sa im má premietať príroda, veľa zelenej trávy a podobné scenérie. Myslím, že už chápete, čo sa vedci snažia dosiahnuť.

sliepka
Počítačový náhľad na to, ako by vyzerala sliepka s okuliarmi s virtuálnou realitou

Okuliare boli nazvané vcelku zaujímavo – Cockulus Rift (pozn. red.: odvodené od anlického slova ‚Cock‘ – kohút).

Je teda tento projekt jeden veľký nezmysel? Áno, aj nie. Stewart chce vďaka svojmu novému výmyslu upozorniť na to, ako sa staráme o zvieratá, ktoré svoj život strávia utláčané v podmienkach, ktoré by sme mohli rapídne vylepšiť, pričom vôbec to nemusí byť za pomoci Cockulus Rift.