Úvod Novinky Google Google musí na žiadosť odstrániť odkazy na osobné informácie, rozhodol Súdny dvor...

Google musí na žiadosť odstrániť odkazy na osobné informácie, rozhodol Súdny dvor Európskej únie

3

Google na Európskom súde prehral súdny spor ohľadom osobných informácií, ktoré sa nachádzajú na iných, než ich serveroch. Jeho vyhľadávač ich na žiadosť daných osôb nemôže zobrazovať. Súdny spor sa nesie pod heslom „Právo byť zabudnutý.“

Súdny dvor poznamenal, že Google je zodpovedný za to, čo sa zobrazuje na ich serveroch a to vrátane výsledkov vyhľadávania. Ak sa teda jedinec rozhodne požiadať o vymazanie informácií, ktoré sa ho týkajú, Google mu bude musieť vyhovieť. Jedná sa o prekvapujúce a závažné rozhodnutie, ktoré môže zmeniť spôsob, akým fungujú vyhľadávače v štátoch Európskej únie.

 

„Právo byť zabudnutý.“

 

Súdny spor začal po tom, ako jeden obyvateľ Španielska stratil dom po tom, čo ho finančná inštitúcia predala z dôvodu nevyplatenia dlhu. Informácie pritom boli voľne dostupné a vyhľadateľné cez Google. Po tom, ako do Google dorazila žiadosť o vymazanie výsledkov vyhľadávania, ktoré by smerovali na osobu, ktorá stratila dom to Google odmietol.

Google sa pre server The Verge vyjadril nasledovne: „Z rozhodnutia súdneho dvoru sme sklamaní. Z pohľadu vyhľadávača a vydavateľov sa jedná o strašné rozhodnutie.“ Spoločnosť má teraz „analyzovať všetky implikácie, ktoré vychádzajú z rozhodnutia.“

V praxi to teda môže celkom reálne znamenať, že bulvár, resp. obviňovanie a zverejňovanie citlivých informácií už nebude cez Google (minimálne v Európe) vyhľadateľný.

Myslíte si, že je to správne rozhodnutie, alebo sa jedná o krok vzad?