Úvod Novinky Telekom už v stredu spúšťa LTE v Bratislave s rýchlosťou 150 Mbps

Telekom už v stredu spúšťa LTE v Bratislave s rýchlosťou 150 Mbps

1

Druhý najväčší operátor na Slovensku, Telekom, už v stredu spustí LTE aj v hlavnom meste Slovenska, v Bratislave.

Operátor o tom informoval ešte včera.

Telekom je ako jediný operátor, ktorý už reálne ponúka LTE pripojenie svojim zákazníkom vo väčších mestách Slovenska. Tam však ponúka LTE pripojenie, ktoré funguje v pásme 1800MHz a ponúka maximálnu teoretickú rýchlosť sťahovania 73Mbps.

V prípade Bratislavy sa však Telekomu vyskytol menší problem. Vzhľadom na jej polohu a proximitu susediacich štátov tam túto frekvenciu použiť nemohol. Spoločnosť je tak nútená v Bratislave spustiť LTE v pásme 2600MHz v konfigurácii s maximálnou teoretickou rýchlosťou sťahovania až 150Mbps. V okrajových častiach mesta by malo byť použité pásmo 800MHz s rýchlosťou 73Mbps.

LTE bude v Bratislave spustené postupne. Ako prvá bude pokrytá Karlová Ves a Dúbravka, ešte v apríli sa LTE má dočkať Ružinov a Nové Mesto, v máji Petržalka a nakoniec centrum. Práce na pokrytí Bratislavy by mali skončiť do konca mája.

Ako ďalej informuje server DSL.sk, Telekom LTE síce ponúka, no nepredstavil k nemu žiaden zvýhodnený balíček, ktorý by bol pre väčšinu zákazníkov akokoľvek zaujímavý. LTE je možné využívať len s programami Neobmedzený mobilný Interner 2 a 3 a paušálmi Happy a Biznis Star.

Dátové balíčky sú hlavným kameňom úrazu, pričom pri LTE pripojení máte k dispozícii rovnaký objem dát, ako pri 3G pripojení. Pri programoch Happy a Biznis Star je to len 1,5GB až 3GB dát.

Pre rýchlejšie pripojenie si zákazníci musia priplatiť. Pri Neobmedzenom mobilnom internete je to 9,99€, pri programoch Happy a Biznis Star je to 4,99€. Pokiaľ ste neviazaní a chcete LTE, pripraviť si musíte dvojnásobok.