Úvod Novinky Amazon svojim zamestnancom zaplatí 3 600€, ak dajú výpoveď

Amazon svojim zamestnancom zaplatí 3 600€, ak dajú výpoveď

14

Práca v jednom zo skladov Amazonu vôbec nie je jednoduchá. Zamestnanci cez deň môžu nachodiť 20 až 25 kilometrov. Spoločnosť si však myslí, že väčšina z ich zamestnancov by túto prácu len tak ľahko nevymenila. Jeff Bezos, šéf Amazonu, v liste určenom svojim akcionárom priblížil ich nový program zvaný „Pay to Quit,“ ktorý svoju púť svetom začal vo firme Zappos, ktorú vlastní Amazon.

Raz ročne by mal Amazon ponúknuť tisíce dolárov, alebo eur svojim zamestnancom, ktorí chcú opustiť ich firmu. Prvý rok Amazon zamestnancom zvažujúcim výpoveď ponúkne až 2 000 dolárov (1 440€), pričom každý rok sa táto čiastka vyšplhá o ďalších 1 000 dolárov, až kým nezakotvní na 5 000 dolároch, čo je v prepočte 3 600€. Bezos je presvedčený, že program Pay to Quit zabezpečí, že pre firmu ostanú pracovať len tí ľudia, ktorí tam pracujú radi.

 

„Nespokojný zamestnanec je nezdravý sám pre seba, ako aj pre firmu“
– Jeff Bezos, šéf Amazonu

 

„Cieľom programu Pay to Quit je prinútiť našich zamestnancov popremýšľať o tom, čo skutočne chcú,“ vysvetľuje Bezos. „V dlhodobom merítku je nespokojný zamestnanec nezdravý sám pre seba, ako aj pre firmu,“ dodáva.

V spomínanej spoločnosti Zappos program Pay to Quit funguje trochu inak. Po ukončení mesačného zaškolenia im firma ponúkne 3 000 dolárov (2 160 eur). Pokiaľ túto ponuku príjmu, pre firmu už nemôžu pracovať. Pokiaľ ju odmietnu, firma ich zamestná. Či sa toto nové hnutie premení v úžitok pre firmu a zlepšenie morálky medzi zamestnancami zatiaľ nikto nevie. Tí, ktorí tam zoderú niekoľko topánok ročne však aspoň získajú na slovenské pomery slušné odstupné.