Úvod Aplikácie EÚ plánuje bič na hry a aplikácie s in-app nákupmi. Už nebudú...

EÚ plánuje bič na hry a aplikácie s in-app nákupmi. Už nebudú môcť byť označované ako „zdarma“

4

Európska komisia sa nedávno rozhodla bojovať aj za práva používateľov inteligentných zariadení, ktorí čoraz častejšie a častejšie musia čeliť in-app nákupom. Tá momentálne uskutočňuje rokovania ohľadom aplikácií, ktoré sa síce tvária že sú zdarma, ale pritom vám umožňujú zakúpiť si za reálne peniaze extra výhody. Tieto výhody sú pritom veľmi lákavé, môže to byť nejaký predmet, alebo herná mena.

Ak však v aplikácii ktorá je zadarmo utrácate peniaze, trochu to zaváňa. EK teda rokuje s najväčšími IT spoločnosťami v oblasti mobilných aplikácií a národnými organizáciami na ochranu práv spotrebiteľov o zavedení väčšej transparentnosti pri označovaní aplikácií slovíčkom „zdarma“.

Čo presne sa deje sa môžete dočítať v oficiálnom oznámení EK. V skratke, EK koná na podnet obyvateľov a národných organizácií na ochranu práv spotrebiteľov, ktorí nesúhlasia s niektorými, často až zavádzajúcimi praktikami prevádzkovateľov najväčších virtuálnych obchodov a vývojárov aplikácií.

Európska komisia sa bude snažiť dosiahnuť tieto zmeny:

– považuje za zavádzajúce označovať ako bezplatné aplikácie, v ktorých si môžete zaplatiť niektoré výhody navyše

– požaduje, aby hry obľúbené medzi deťmi nenavádzali na kúpu extra funkcií

– tvorcovia aplikácií budú musieť zabezpečiť, aby bol užívateľ jasne informovaný, že si za reálne peniaze kupuje služby navyše

– tvorcovia mobilných aplikácií s možnosťou dodatkových platieb budú povinní poskytnúť užívateľom kontaktný email

Momentálne EK neplánuje vymáhať tieto požiadavky prostredníctvom legislatívy, ale snaží sa dohodnúť s naväčšími IT spoločnosťami. V budúcnosti však niečo také nie je vylúčené.

Čo na to hovoríte? Je toto konanie adekvátne, alebo by EK do týchto vecí nemala zasahovať?

Zdroj: Europa