Úvod Novinky 10 zaujímavých faktov o telefónoch, ktoré ste nevedeli

10 zaujímavých faktov o telefónoch, ktoré ste nevedeli

14

Mobilné telefóny sú s nami už nejaký ten rôčik, vlastní ho takmer každý z nás a aj vďaka takejto popularite okolo tohto zariadenia vzniklo niekoľko zaujímavých faktov.

Viete ktorého modelu sa predalo najviac, alebo za koľko sa začal predávať úplne prvý mobil? Toto a viac sa dozviete nižšie.

 

1. Najpredávanejší mobil

Najpredávanejším telefónom je Nokia 1100, ktorá bola predstavená ešte v roku 2003. Od jej predstavenia sa jej predalo viac ako 250 miliónov kusov. Rovnaký počet predaných kusov v roku 2012 hlásil aj Apple s ich iPhonom, no tu musíme podotknúť, že do svojej štatistiky zarátal všetky jeho modely.

 

2. Prvý mobil bol poriadne drahý

Prvý mobil sa začal predávať ešte v roku 1983 v USA. Jeho predajná cena bola takmer 4 000 dolárov za kus. Táto suma sa v dnešnej dobe rovná približne 7 000 dolárov, teda 5 024€. Poriadne drahý špás.

 

3. Telefón výborným zdrojom baktérií

Na telefónoch sa nachádza približne 18 krát viac baktérií než na rukoväti záchoda.

 

4. Japonci obľubujú vodotesné telefóny

V Japonsku je až 90% všetkých modelov telefónov vodotesných, pretože mladí ľudia sa od nich nevedia odtrhnúť ani počas sprchovania.

 

5. Telefón a váš zdravotný stav

Preukázalo sa, že telefóny môžu spôsobiť poruchy spánku, bolesti hlavy a dokonca aj zmätenie. Na vine má byť slabá, no stále prítomná radiácia.

 

6. Zvláštny spôsob nabíjania telefónu

Vedci prišli na spôsob, ako nabiť telefón pomocou moču. Na verejnosti takto prosím svoje telefóny nenabíjajte.

 

7. Prvý hovor pomocou mobilného telefóny

Vôbec prvý telefonát uskutočnený pomocou mobilného telefónu uskutočnil v roku 1973 Martin Cooper, bývalý inžinier Motoroly.

 

8. Na mesiac a späť

Je už známym faktom, že mobilný telefón, ktorý máte vo vrecku nohavíc disponuje väčšou výpočetnou silou, než počítač, ktorý použil Apollo 11 pre pristátie na mesiaci.

 

9. Telefón pred záchodom

Na svete je viac ľudí, ktorí majú mobilný telefón, než tých, ktorí majú prístup k splachovaciemu záchodu. Voľba je na vás, čo by ste si radšej vybrali?

 

10. Záchod ako hlavný nepriateľ

Počuli ste už o tom, že niekomu spadol telefón do záchodu? Je to rozšírený problém, ktorý len vo Veľkej Británii postihne viac ako 100 000 mobilných telefónov.

 

Koľko z týchto faktov ste poznali a ktorý vás prekvapil najviac?