Úvod Novinky Smajlíky menia spôsob, akým pracuje náš mozog

Smajlíky menia spôsob, akým pracuje náš mozog

4

Najzákladnejšie smajlíky, ako napríklad ‚:-)‘ a ‚:-(‚ menia spôsob, akým funguje náš mozog. S týmto zistením prichádza nová štúdia, ktorá sa zaoberala tým, ako reagujeme na obrázky v správach. Zistili pritom, že náš mozog sa musel naučiť dekódovať čo smajlíky znamenajú a tým v mozgu vznikla nová aktivita spájajúca rôzne centrá.

Výskum pochádza z austrálskej Flinders University, pričom publikovaný bol v žurnále Social Neuroscience. Doktor Owen Churches, ktorý sa na výskume podieľal sa pre ABC News vyjadril nasledovne: „Jedná sa o nervovú odozvu, ktorá bola vytvorená našou kultúrou. Je to úžasné.

Účastníkom štúdie vedci ukazovali obrázky skutočných tvárí, smajlíkov a obrázky bez akéhokoľvek významu. Tím pracujúci na výskume zistil, že medzi reakciou na skutočné tváre a smajlíky nebol žiaden rozdiel. Takáto zhoda však nastala len vtedy, keď boli samotné znaky v správnom poradí ‚:-)‘. Keď ich vedci zamenili za ‚(-:‘ zhoda nenastala.

Smajlík sa prvýkrát objavil ešte v roku 1982 na Carnegie Mellon University a odvtedy si náš mozog vybudoval schopnosť ho vnímať úplne inak, ako ľudia, ktorí ho v živote nevideli.

Zdroj: DigitalTrends