Úvod Výrobcovia Google Samsung podpísal s Cisco dohodu o zdieľaní patentov. Nová éra za dverami?

Samsung podpísal s Cisco dohodu o zdieľaní patentov. Nová éra za dverami?

4

Iba deň po tom, čo Google podpísal so spoločnosťou Cisco dohodu o zdieľaní svojho patentového portfólia sa k rovnakému kroku odhodlal aj Samsung. Možno si spomínate, že niečo podobné sa pred niekoľkými týždňami stalo aj medzi Googlom a Samsungom. Aký dopad do bude mať v budúcnosti?

V prvom rade treba vysvetliť, aké výhody má zdieľanie patentových portfólií pre zúčastnené firmy. V prvom rade, môžu sa využívať patenty zaregistrované druhou spoločnosťou. To je jasné. Málo ľudí si ale hneď uvedomí, že je to zároveň aj oveľa lacnejšie. V prípade, že niekto poruší patent, začne sa obrovský patentový spor, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov, stojí milióny eur a v konečnom dôsledku nie je výsledok hodný tej námahy. Iste, jedna strana bude musieť zaplatiť veľa peňazí a tá druhá sa naopak trochu nabalí, ale väčšinou to nezostane iba pri jednom súdnom spore. Svoje by o tom vedeli hovoriť Apple a Samsung alebo HTC a Nokia.

Tieto patentové vojny však v konečnom dôsledku neprospievajú ani jednej, ani druhej strane. Vývoj ide dopredu oveľa pomalšie, keďže sa musí dávať pozor na tisícky maličkostí. Jediný, kto má z toho všetkého prospech sú právnici.

Dohoda o zdieľaní patentov medzi firmami Google, Cisco a Samsung môže poslúžiť ako príklad pre ďalšie technologické spoločnosti a v konečnom dôsledku sa môže o pár rokov stať, že patentové vojny budú hudbou minulosti. Je to síce trochu utopistická predstava, ale aspoň čiastočne by sa splniť mohla. V ideálnom svete by potom o úspechu tej či onej značky rozhodoval zákazník, a nie banda právnikov a sudcov.

Zdroj: AndroidAuthority