Úvod Novinky MediaTek má prvý osemjadrový čip, ktorý podporuje LTE

MediaTek má prvý osemjadrový čip, ktorý podporuje LTE

3

Firma MediaTek je známa svojimi lacnými mobilnými čipmi. Tie využívajú hlavne čínske smartfóny a tablety. Jednou z najväčších slabín hardwaru od MediaTeku však bola nulová podpora LTE a slabé výkony podporovaných grafických procesorov.

Aj keď MediaTek často vyrábal výkonnejšie čipy ako známe Snapdragon-y od Qualcommu alebo Exinos-y od Samsungu, práve tieto slabiny znemožnili ich rozsiahlejšie zasadenie mimo ázijský trh.

Nový čip od MediaTek-u prekonáva aj Snapdragon 800

To by mal zmeniť nový MT6595. Skutočný osemjadrový čip (môže využívať všetkých osem jadier naraz) má v sebe štyri jadrá ARM Cortex-A7, ktoré sú taktované na 1,7 GHz a štyri výkonnejšie jadrá Cortex-A17, ktoré sa môžu taktovať na 2,2-2,5 GHz. Tým pádom MT6595 prekonáva aj legendárny Snapdragon 800.

To však ani zďaleka nie je všetko. MT6595 konečne podporuje a 4G LTE siete, a to dokonca ich rôzne typy, takže zariadenia využívajúce MT6595 sa môžu na LTE napojiť z ktoréhokoľvek kúta sveta. To však stále nie je všetko. Nový čip prichádza aj so zvýšeným grafickým výkonom, keďže podporuje Imagination Technologies PowerVR Series6 GPU. Okrem toho si rozumie aj so satelitnými systémami GPS, GLONASS, Beidou, Galileo a QZSS, je pripravený prehrávať videá na ultra-HD obrazovkách (QHD, 4K), a tak isto podporuje fotoaparáty až do rozlíšenia 20 MPix.

Uvidíme, ako sa MediaTek pobije na trhu s mobilnými čipmi tento rok. MT6595 svedčí o tom, že to myslí naozaj vážne a stáva sa pre Qualcomm a Samsung skutočnou konkurenciou. Ja osobne by som privítal nejaké smartfóny s týmto osemjadrovým tankom. A čo vy?