Úvod Hry Genes in Space: Hra, vďaka ktorej môžete pomôcť s výskumom proti rakovine

Genes in Space: Hra, vďaka ktorej môžete pomôcť s výskumom proti rakovine

3

Čo ak by existoval spôsob ako premeniť tie hodiny „zabité“ hraním hier na niečo užitočné, ako napríklad na výskum, ktorý by pomohol ľuďom?

Znie to šialene, viem, no nie je to nič čo by už teraz neexistovalo na Google Play. Hra Genes in Space s motom „Hraj a vylieč“ predstavuje spôsob, akým sa vedci z britskej organizácie Cancer Research UK snažia nájsť chybné gény spôsobujúce rakovinu.

V hre sú pritom použité skutočné dáta z génov, ktoré sú využité pre poháňanie celej hry. Počas hrania pritom budete identifikovať chybné gény, ktoré sú príčinou rakoviny prsníku.

„V hre sú použité skutočné dáta z génov, ktoré sú príčinou rakoviny prsníku.“

A o čom to celé vlastne je? Genes in Space sa v podstate krúti okolo záhadného „Prvku Alpha“ ktorý sa nachádza vo vesmíre. Hra Vás pritom posadí za volant vesmírnej lode a hor sa ho pozbierať čo najviac. Na začiatku každého levelu si musíte vybrať cestu, ktorou sa vyberiete (podľa hustoty prvku Alpha). Táto trasa sa potom vďaka serveru preloží v skutočné dáta, ktoré môžu využiť vedci.

microarray
Dáta z génov sú prepočítané a prevedené do hry

Tento nápad vzišiel z udalosti Hackathlon, ktorý sa konal ešte minulý rok po tom, ako na ňom stretli vývojári, vedci a herní dizajnéri zo všetkých odvetví, vrátane zamestnancov Google a Facebooku.

Aj napriek tomu, že táto hra znie futuristicky tomu tak nie je. Programátori z Cancer Research Uk už podobnú hru pripravili. Zapojilo sa do nej viac ako 200 000 ľudí, ktorí pomohli odkryť viac ako 2 milióny obrázkov rakoviny, čím tento proces neuveriteľne zrýchlili. To, čo by vedcom trvalo 18 mesiacov hráči stihli za 3.

Screen-shot
V hre pomocou výberu cesty s najväčším množstvom prvku Alpha zmapujete chybné gény

Ak sa teda nudíte a nemáte nič lepšie na práci, pomôžte s výskumom a staňte sa tak skutočným hrdinom.

[app]com.guerillatea.elementalpha[/app]

Zdroj: Google Play via PhoneArena