Úvod Novinky Android Apple by mal urobiť smartfón s Androidom, hovorí Steve Wozniak

Apple by mal urobiť smartfón s Androidom, hovorí Steve Wozniak

4

Spoluzakladateľ firmy Apple Steve Wozniak je známy svojou úprimnosťou a kontroverznými vyhláseniami. To, čo povedal pre Wired.com však vyráža dych. Vraj nevidí dôvod, prečo by nemali vyrobiť smartfón s operačným systémom Android.

Argumentuje pritom hlavne faktom, že iOS je v niektorých krajinách vnímaný iba ako druhotný operačný systém. iPhony sú hlavne kvôli svojej cene v istých častiach sveta skôr raritou a zatiaľ čo v Amerike sa tešia veľkej obľube, všade inde tvoria absolútnu menšinu. Steve Wozniak nevidí dôvod, prečo by spoločnosť Apple nemohla súperiť na oboch stranách, teda aj ako výrobca zariadení so svojim vlastným operačným systémom (ako tomu bolo doteraz v celej histórii firmy) a tiež ako veľký hráč na poli smartfónov (a možno aj tabletov) s Androidom.

„Apple vo využití Androidu pre použitie na sekundárnom trhu nedrží absolútne nič“

Tu sa však núka otázka, či týmto krokom nezmizne to kúzlo, ktorým boli všetky i-vecičky opradené. Úžasná vyladenosť hardwaru a softwaru je len jedna vec. Majiteľov Apple zariadení určite tiež teší, že vo svojom mobile majú najväčší a najkvalitnejší obchod s aplikáciami. Tiež môžu využívať niektoré funkcie, ktoré ponúka iba iOS. Toto všetko by však veľmi pravdepodobne iPhonu s Androidom chýbalo.

Steve Wozniak však nehovoril iba o Androide v Apple produktoch. Vyjadril sa aj k názoru, podľa ktorého už Apple stratil svoje „Mojo“. Vraj už ďalej neinovuje. Štafetu prebrali iné firmy. A trochu nám chýba aj ten revolučný produkt, ktorý vraj mal byť predstavený minulý rok. Veľa sa šuškalo napríklad o inteligentných hodinkách alebo televízii.

Produkt novej kategórie vraj nebol predstavený preto, lebo naň ešte neprišiel čas (ak sa pozrieme na predaje  inteligentných hodiniek a televízií, tak má vlastne aj pravdu). K údajnému nedostatku inovácií sa vyjadril v tom zmysle, že vymýšľanie najrôznejších funkcií ktoré v konečnom dôsledku nikto nepoužíva nepovažuje za inováciu. Ak vás fotoaparát odfotí po tom čo poviete „smile“, je to pekné, ale zbytočné. Apple preukázal neuveriteľnú výdrž v odmietaní zbytočností len preto, aby to neskôr mohol použiť v konkurenčnom boji. Ľudia milujú iPhony, iPady a ostatné produkty preto, že sú krásne spracované, veľa vydržia a nie sú prešpikované funkciami, ktoré aj tak normálny človek nevyužije (vrátane NFC?).

 

„Ľudia si svoje telefóny v skutočnosti nevyberajú podľa ich funkcií. Myslím, že Apple má navrch tým, že dokáže povedať nie“

 

Steve Wozniak nakoniec povedal pár slov aj o softvére ako takom a snahe vyrobiť skutočnú umelú inteligenciu. Počítače sú neuveriteľné múdre ak robia to, na čo boli naprogramované. Na druhej strane, sú absolútne neschopné urobiť niečo, o čom im už dopredu neposkytneme informácie. Najväčším problémom umelej inteligencie je to, že by mala byť schopná rozmýšľať sama za seba a okrem jazyka ktorým komunikuje s nami by svoje myšlienky vyjadrovala vlastným jazykom.

Podľa Steva vraj deň kedy sa nám podarí vyrobiť skutočnú umelú inteligenciu nie je až tak ďaleko. Vzhľadom na platnosť Moorovho zákona (v modernom znení: rýchlosť počítačových čipov sa každé dva roky zdvojnásobí) sa môžeme domnievať, že už čoskoro sa nám niečo podobné podarí. Na druhej strane vyjadril obavy z toho, ako dlho ešte Moorov zákon bude platiť. Momentálne sme na takej úrovni, že o chvíľu už tranzistory nebudeme môcť reálne zmenšiť, keďže nás začne obmedzovať veľkosť atómov.

Nuly a jednotky už ukladáme na 8 elektrónov. To sa už veľmi zmenšiť nedá,“ dodal Steve.

Kúpili by ste si vy iPhone s Androidom?

Zdroje: Wired, PhoneArena