Úvod Novinky Za nový portál slovakia.travel sme zaplatili 23 000 eur. Vychádza zo šablóny...

Za nový portál slovakia.travel sme zaplatili 23 000 eur. Vychádza zo šablóny za 11 eur

28

To, že výroba webových stránok je veľmi drahá všetci vieme. Čo sa však stane, keď si nejakú objedná štát? Niekto sa poriadne nabalí.

Samozrejme že nie je všetko tak jednofarebné, ako sa zdá. V prvom rade treba podotknúť, že web Slovakia.travel vyzerá celkom dobre. Dokonca je dostupný v niekoľkých jazykoch a ponúka prehľadne zoradený obsah. Ten sa dokonca prispôsobuje na rôzne šírky obrazovky, podľa toho či na prehliadanie používate smartfón, tablet, počítač, alebo dokonca televízor.

Jednoduchý dizajn sa však nápadne podobá na známu šablónu, ktorá beží na voľne dostupnom CMS (Content Management System). Kúpiť sa dá za pätnásť dolárov, teda v prepočte približne jedenásť eur. Podobných stránok je na webe celá hromada. A presne to upútalo pozornosť niektorých rozhľadených ľudí.

ti_file_562252756_730_390_100

Menšie „pátranie“ odhalilo, že pri vytváraní stránky sa autori „inšpirovali“ šablónou Prixma. A nejde len o vonkajšiu podobnosť. Aj zdrojový kód jednoznačne naznačuje, že pri vytváraní stránky použili práve spomínanú šablónu Prixma. Niektoré časti sa presne zhodujú, iné boli upravené. Spoločnosť Null s.r.o pripustila, že časti šablóny boli skutočne využité. To priznal aj administrátor facebookovej stránky slovakia.travel.

 

Nesúď knihu podľa obalu

Vzhľad však nie je to, za čo sa horibilná čiastka 23 100 eur zaplatila. Nosnou časťou stránky je „technické a programové riešenie“. To v jednoduchosti znamená, že sa stránka nedá posudzovať podľa vzhľadu.

No… ale za čo sme potom platili? Za redakčný systém? Veď práve vzhľad je to, čo môže zahraničných aj domácich turistov zaujať. Na technické a programové riešenie sa nikto nepýta.

Za kvalitný   web, kvalitné peniaze

Navyše, programovú časť zabezpečuje samotný open source CMS systém TYPO3. Tomu nasvedčuje aj zdrojový kód, s ktorým vývojári rozhodne veľa práce nemali. Vďaka kvalitne spracovanému redakčnému systému však správca stránky nepotrebuje znalosť akéhokoľvek programovacieho jazyku (to ponúka aj WordPress).

Ministerstvo dopravy za „kvalitne“ odvedenú prácu samozrejme aj zaplatí kvalitné peniaze. Veď prečo nie. Spoločnosť Null s.r.o. sa rozhodne nemôže sťažovať. Navyše, momentálne nie sú známe okolnosti, za ktorých bola táto firma vybraná. Na druhú stranu, stránka vyzerá vážne celkom dobre. Síce na nej nie sú žiadne špecifické prvky, ktoré by si vyžadovali týždne zložitého programovania, ale svoj účel rozhodne splnila. Odkedy totiž beží na novom zdrojovom kóde, zdvihol sa počet návštev.

Tisíc eur mesačne

Zaujímavé tiež je, že čiastka 23 100 eur ani zďaleka nie je konečná. Ministerstvo dopravy, ktoré celý projekt zastrešuje bude spoločnosti Null s.r.o platiť tisíc eur mesačne za „technické zabezpečenie stránky“.

Myslíte si, že Null s.r.o. odviedla pri výrobe novej webovej stránky dobrú prácu? Zaslúži si 23 100 eur + 1 000 eur mesačne za technické zabezpečenie? Je takéto zachádzanie s našimi daňami normálne?

Via: ZIVE