Úvod Novinky SWAN: Plánujeme revolučnú LTE sieť, ponúkneme veľké dátové balíky

SWAN: Plánujeme revolučnú LTE sieť, ponúkneme veľké dátové balíky

37

Na Slovensko sa chystá, ako ste už možno pochytili, štvrtý operátor. Volá sa SWAN a vo výberovom konaní na nové mobilné frekvencie získal 2 bloky po 15MHz v 1 800MHz pásme.

Podľa vyjadrení pre denník Pravda sa predseda predstavenstva SWAN, Juraj Ondriš vyjadril aj ohľadom chystaných balíčkov. Slovenským zákazníkom chcú totiž ponúknuť veľké dátové LTE balíčky, ktoré nazvali „revolučnými“ nie len na území Slovenska.

„Budeme musieť ‚tlačiť na pílu‘ v otázke dát. Kým pred pár rokmi ľudia takmer výlučne e-mailovali a surfovali po webe, dnes mladí zapnú telefón a púšťajú si priamo z internetu videá. Potrebujú preto veľké balíky dát. V budúcnosti sa ich požiadavky ešte viac zväčšia,“ uviedol Ondriš.

Pásmo 1 800MHz ponúka vysokú rýchlosť no bohužiaľ sa nešíri do veľkej vzdialenosti. Z tohoto dôvodu má SWAN svoj internet ponúkať len v husto osídlených oblastiach. Pre realizáciu však bude potrebovať veľký počet vysielačov.

Juraj Ondriš ďalej poznamenal, že momentálne prevádzkujú 300 vysielačov, ktorými šíria signál v pásme 3 500MHz. Tieto vysielače poslúžia aj na šírenie signálu 4G LTE, pričom k nim by malo pribudnúť približne ďalších 1 200 vysielačov.

Čo sa hovorov a SMS správ týka, tam by mal SWAN začať prevádzkovať národný roaming. To znamená, že by začal využívať vysielače Orange, alebo Telekomu, pričom k internetu by sa pripájal z tých svojich.

Šéf SWANu zároveň naznačil, že hovory a SMS správy by mohol skúsiť ponúknuť aj pomocou svojej LTE siete. Jedná sa o technológiu VoLTE, ktorá vo svete zatiaľ rozšírená veľmi nie je. Slovenský zákazník by si tak už v septembri, keď má štvrtý operátor spustiť komerčnú prevádzku mohol začať užívať najnovšie technológie.

Naša otázka však znie. Boli by ste ochotní opustiť výhodné volania a SMS správy za rýchly LTE internet s veľkými dátovými balíčkami, ktorý by však fungoval len vo väčších mestách?