Úvod Novinky Štvrtý operátor SWAN sa chce presadiť hlavne lacným a rýchlym LTE internetom

Štvrtý operátor SWAN sa chce presadiť hlavne lacným a rýchlym LTE internetom

20

Na Slovensku začne operovať štvrtý operátor, ktorý sa volá SWAN. Jedná sa o spoločnosť, ktorá sa doteraz primárne zaoberala poskytovaním internetu, prevažne na západe Slovenska.

Po získaní frekvencií pre mobilné služby sa však spoločnosť púšťa aj do boja o priazeň zákazníkov, ktorí hľadajú najlepšiu voľbu pri výbere mobilného operátora.

Tak, ako sme Vás už informovali, SWAN vo výberovom konaní získal dva bloky po 15MHz v pásme 1 800MHz, za ktoré zaplatí solídnych 6,6 miliónov eur. Vďaka tomuto pásmu bude schopný prevádzkovať LTE sieť s maximálnou teoretickou rýchlosťou 110Mbps (MIMO 2×2), resp. 220Mbps (MIMO 4×4).

„SWAN získal v tendri 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz, čo mu umožňuje výstavbu siete na prenos dát vysokou rýchlosťou a vstup medzi trojku operátorov s plnohodnotnými mobilnými službami na Slovensku,“ hovorí Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ spoločnosti SWAN.

V súlade s podmienkami vydanej licencie musí spustiť využívanie pridelenej frekvencie do 8. júla 2014. Začiatok poskytovania komerčných služieb očakáva v druhom polroku tohto roka.

„Máme pripravený biznis plán a vieme, ako využiť získané frekvencie. Rozsah a typ poskytovaných služieb bude naplno využívať možnosti novej technológie a kapacitu pridelených frekvencií. Poradie lokalít, v ktorých budú služby spustené bude dané trhovým potenciálom jednotlivých lokalít ako aj projektovo-technickými synergiami s našou existujúcou infraštruktúrou,“ dopĺňa M. Strečanský.

LTE internet od SWAN bude dostupný v mestách, takže ak bývate na vidieku, resp. menších dedinách, veľmi by ste sa radovať nemali. Je to z toho dôvodu, že pásmo 1 800MHz je prevažne určené na pokrývanie v hustejšie osídlených oblastiach.

Podľa vyjadrenia predsedu predstavenstva Juraja Ondriša pre denník Pravda sa nový operátor chce presadiť hlavne nízkymi cenami, pričom do konca tohto roka chce svoju sieť sprístupniť až 25% celej populácie Slovenska.

Jeho plány a ambície tam však nekončia, operátor sa vyjadril, že do dvoch rokov by chcel mať na účte až 500 000 zákazníkov.

[poll id=“199″]

Zdroje: tlačová správa, DSL