Úvod Novinky Android Android 4.5 zablokuje inštaláciu aplikácií z neznámeho zdroja?

Android 4.5 zablokuje inštaláciu aplikácií z neznámeho zdroja?

21

Iba relatívne nedávno bol uvedený Android 4.4 Kitkat, no už sa pomaly začína hovoriť o nasledujúcej verzii tohto obľúbeného operačného systému. Prísť by vraj mal s nejakými zaujímavými extra bezpečnostnými opatreniami. Možno je to reakcia na kauzu sledovania smartfónov americkou NSA, možno iba obyčajné vylepšenie v záujme eliminovania možných vírusov.

Každopádne, vyzerá to tak, že aplikácie tretích strán (tie, ktoré neboli stiahnuté z oficiálneho Androiďáckeho obchodu) toto vylepšenie môže zasiahnuť. Konkrétne sa stane to, že ich už naďalej na svojom smartfóne/tablete nespustíte. Extra bezpečnostné opatrenia vždy prídu vhod, ale aký majú zmysel, keď vlastne ovplyvnia chod vášho zariadenia?

No, nemalo by to byť až také hrozné. V prvom rade, málokto používa aplikácie tretích strán. Väčšinou sa nejaký ich ekvivalent, väčšinou dokonca lepší a rozhodne bezpečnejší, nájde aj v oficiálnom obchode. Čo je však dôležitejšie, vývojári môžu svoje aplikácie trochu prerobiť, aby boli s novým systémom kompatibilné.

Neexistuje samozrejme žiadny zázračný kľúč alebo návod, podľa ktorého sa bude dať akákoľvek aplikácia optimalizovať. Záleží hlavne na tom, nakoľko váš smartfón/tablet ovplyvňuje. Je rozdiel, ak ho často skenuje (napríklad nejaký antivírus), alebo je to jednoduchá hra.

Každopádne bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa situácia vyvinie. Ja osobne používam niekoľko aplikácií tretích strán, ale jednoznačne som za extra bezpečnostné opatrenia. Vývojári nech sa potrápia.

Zdroj: Androidauthority