Úvod Anketa PIN, vzor, face unlock. Ako sa chránite vy?

[ANKETA] PIN, vzor, face unlock. Ako sa chránite vy?

13

V dobe škandálov s odpočúvaním, vírusov, hackerov alebo aj bežných vreckových zlodejov je otázka ochrany dát čoraz dôležitejšia. Spoločnosť Apple napríklad na túto situáciu reagovala implementovaním snímača odtlačkov prstov do svojho nového iPhone, pričom podľa agentúry Reuters budú tento trend nasledovať aj ostatní výrobcovia.

Každý jeden z nás má v smartfóne niečo, čo by nechcel aby sa dostalo do cudzích rúk. Od správ, fotografií, mailov, cez kontakty a podobne. Android ponúka niekoľko možností ako zabezpečiť zariadenie proti neoprávnenému vstupu a tým najbežnejším, dennodenne používaným  je zámok obrazovky.

Na výber máte teda možnosť úplného vypnutia zámku obrazovky alebo odomknutie smartfónu potiahnutím prsta po obrazovke, čo však príliš bezpečné možnosti nie sú a do smartfónu sa Vám tak vlastne môže dostať ktokoľvek.

Ďalšou možnosťou a asi nejbezpečnejšou je zadanie PIN kódu respektíve hesla. Tým je vaše zariadenie dostatočne chránené (pokiaľ nemáte heslo alebo PIN nalepený na zadnom kryte), no mnoho ľudí ho odmieta používať vzhľadom na zdĺhavosť odomykania zariadenia.

Zlatou strednou cestou by mohlo byť odomknutie vzorom, pričom sa jedná o relatívne rýchly spôsob a zároveň aj vcelku bezpečný, zďaleka však nie tak ako spomínané heslo alebo PIN.

Aby sme nezabudli, ešte existuje v systéme Android odomknutie tvárou, to však často hapruje pri zlých svetelných podmienkach, zlej vzdialenosti smartfónu od hlavy pri snímaní a ak sa zariadenie neodomkne musíte aj tak použiť PIN.

Akým spôsobom chránite svoje dáta v smartfóne? Používate PIN aj napriek zdĺhavejšiemu procesu odomknutia alebo máte zariadenie stále na očiach a používate len rýchle gesto? Zahlasujte si v ankete. Výsledky zverejníme.

[poll id=“196″]