Úvod Novinky Android Toto je Nokia s Androidom, zoznámte sa

Toto je Nokia s Androidom, zoznámte sa

17

Viacero zdrojov, ktoré majú k spoločnosti Nokia veľmi blízko, potvrdilo, že Nokia pripravuje vlastný smartfón založený na systéme Android. Jeho kódové označenie je Normandy.

NAJNIŽŠIA CENA NOKIA ASHA:

Fínsky výrobca navrhol tento telefón v duchu low-end zariadenia, no Nokia s Androidom je to, na čo veľa ľudí už dlhú dobu čaká. Je samozrejmé, že výrobca na testovanie Normandy používa vlastnú odnož systému Android, ktorej sa nedá jednoznačne priradiť ekvivalent z dieľne Google. Podobne to však robí aj Amazon so svojím radom tabletov Kindle Fire.

nokia-lumia-920Prvé obrázky tohto telefónu uzreli svetlo internetu už v novembri a verejnosť k nim dostala prístup vďaka @evleaks. Na záberoch je vyobrazené zariadenie dizajnované v štýle Lumia, no nie sú vidno žiadne známky kapacitných navigačných tlačidiel typických pre Windows Phone. Zdroje okrem toho pre server The Verge uviedli, že Normandy podporuje okrem Skype aj ďaľšie populárne top Android aplikácie, aké konkrétne však neuviedli.

Nokia sa pustila do vývoja vlastného Android smartfónu aj napriek plánom Microsoftu, ktorý chcel kompletne ovládnuť obchod a produkciu spoločnosti. Momentálne však nie je jasné, aké má Microsoft s týmto zariadením plány, alebo či stihne Nokia telefón dostať na trh predtým, ako bude prevzatie spoločnosti pod jeho krídla úplne dokončené.

Nokia-Asha-309

Zdroje ďalej uviedli, že Normandy je dizajnovaná v duchu série Asha, ako jej ekvivalent, ako pokus pretlačiť na trh lacné zariadenie, ktoré svojim majiteľom umožní bežne používať smartfón s tradičnými aplikáciami presne tak, ako sa o to snažila séria Asha so svojím radom 40.

To, že Nokia po vzore Amazonu ide svojou vlastnou vetvou Androidu, jej prináša možnosť si systém kompletne upraviť podľa svojej chuti.

Zamestnanci Nokie boli ďalej informovaní, že vydanie smartfónu je plánované na rok 2014 a jeden zamestnanec sa dokonca nechal počuť, že vývoj smartfónu Normandy ide „plnou parou vpred“.

Či už sa Nokii podarí uviesť Normandy na trh, alebo nie, svedčí to minimálne to tom, že snaha priniesť smartfón bežiaci na Androide tu bola. No my pevne veríme, že to úspešne zvládne a my sa teda budeme môcť tešiť na niečo, o čom veľa ľudí už dlhšiu dobu sníva.

Zdroj: The Verge, @evleaks