Úvod Novinky G. Greenwald: Cieľom NSA je eliminovať súkromie – každého a všade

G. Greenwald: Cieľom NSA je eliminovať súkromie – každého a všade

0

V poslednej dobe populárny žurnalista Glenn Greenwald – stojaci za odhalením nekalých sledovacích praktík NSA (National Security Agency) – nedávno svedčil pred komisiou Európskeho parlamentu (občianske slobody a vnútorné záležitosti) ohľadne aktivít národnej bezpečnostnej agentúry Spojených štátov amerických na území Európskej únie.

Vzájomná komunikácia medzi bývalým žurnalistom britského denníka The Guardian a výborom prebehla netradične, prostredníctvom video-konverzácie (záznam – trvanie 1h), kde G. Greenwald prehovoril a tak prezradil viacero zaujímavostí, vrátane tvrdenia, že „NSA nepotrebuje špecifický dôvod na zbieranie dát niekoho komunikácie,“ alebo dôvodu, prečo vlastne spomínaná americká agentúra robí to, čo robí „hlavným cieľom je eliminácia individuálneho súkromia v globálnom rozmere.

Video-konverzácia mala predstavovať podanie pomocnej ruky vo vyšetrovaní sledovania obyvateľov EÚ bezpečnostnou agentúrou – NSA.

Podľa slov Greenwalda sa niektoré vlády snažia presadiť myšlienku, v ktorej súkromie nehrá medzi našimi hodnotami až tak dôležitú úlohu „Myslím, že západné vlády vštepujú ľudom názor, ako nemá súkromie v skutočnosti veľkú hodnotu, aby vybudovali populáciu so zvykom v narúšaní ich osobného súkromia.

[fve]http://youtu.be/COmxAnVDegk[/fve]

NSA údajne zameriavala svoju pozornosť predovšetkým na získavanie a zber tzv. metadát, vzťahujúcich sa na čas či miesto uskutočnenej komunikácie. Táto pozornosť však nie je žiadnou náhodou, metadáta by mali byť pre bezpečnostné agentúry oveľa cennejšie, ako samotný obsah komunikácie.

Aj napriek tvrdeniam, že aktivity NSA nemajú nič spoločné s tzv. ekonomickou e-špionážou, prenikli na verejnosť nekonkrétne informácie o aktivitách, zameraných práve na nadobúdanie a kumuláciu moci.

„diplomatická manipulácia a ekonomická výhoda

Veľká časť špionáže nemá nič spoločné s terorizmom a národnou bezpečnosťou. To je zámienka. Je to o diplomatickej manipulácii a ekonomickej výhode.

NSA podľa slov žurnalistu údajne prenasleduje ľudí s tzv. radikálnymi myšlienkami. Agentúra tak má zbierať dáta napríklad o návštevách web-stránok s pornografickým obsahom, resp. o komunikácii s inými ľudmi ohľadne intímneho života, pre prípadnú potrebu diskreditácie.

Glenn Greenwald odhalil v spolupráci s bývalým zamestnancom NSA, Edwardom Snowdenom, enormný rozsah sledovacích aktivít bezpečnostnej agentúry ešte v priebehu roka 2013. V odhalení boli – okrem obyvateľov USA – však spomenutí aj obyvatelia krajín na území Európy. Snowden odovzdal niektorým internacionálnym médiám klasifikované dokumenty, v ktorých bolo uvedené, že NSA monitoruje niekoľko vysoko-postavených politických osobností, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Odhalenie tiež „odokrylo závoj“ na veľký zber metadát telefónnych rozhovorov, uskutočnených naprieč Európskou úniou.

Zdroj: RT.com, YouTube.com
Foto: YouTube.com