Úvod Novinky Ako kúpiť elektroniku čo najvýhodnejšie?

Ako kúpiť elektroniku čo najvýhodnejšie?

45

 
Obdobie kupovania nového smartfónu môže byť stresujúcim zážitkom hlavne pre tých, ktorí sa v tom až tak nevyznajú. Našťastie pri takomto kupovaní platí jedno jednoduché pravidlo.

 

CHCETE UŠETRIŤ? STAČÍ CHVÍĽU POČKAŤ

Dôležitou informáciou pri smartfónoch je fakt, že každá jedna vlajková loď, resp. low či mid-range model podlieha približne 12 mesačnému cyklu. To znamená, že výrobca sa bude zo všetkých svojich síl snažiť do 12 mesiacoch vydať jeho aktualizovanú verziu s lepšími špecifikáciami.

Čím bližšie k tomuto predstaveniu sme, tým viac a viac sa znižuje jeho cena. Ako príklad si môžeme uviesť populárny high-end, Samsung Galaxy S4, ktorý je takmer v troch štvrtinách jeho dvanásť mesačného cyklu.

Päť palcový model sa na slovenský trh dostal ešte v marci a to s poriadnou cenovkou, 700€. Len po prvom mesiaci jeho cena klesla o takmer 100€ na 608€. Pretočme čas na 2. decembra 2013 a zistíme, že sa jeho cena znížila na prijateľných 412€.

Príklad klesnutia ceny Galaxy S4

Zariadenie, ktoré stále radíme do triedy high-end si tak po necelých deviatich mesiacoch môžeme kúpiť s vyše 40% „zľavou“.

NAJNIŽŠIA CENA HTC ONE:

Nemyslite si ale, že sa to týka len jedného modelu, podobný príbeh platí pre všetky smartfóny. Lacnejšie si môžete kúpiť napríklad HTC One (30% zníženie), Galaxy Note 3 (takmer 20% zníženie po 10 týždňoch) alebo aj obľúbený tablet Galaxy Note 10 (2014 edícia), ktorého cena klesla zo 615€ na 564€.

 

PRED KÚPOU SLEDUJTE NOVINKY

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý nemôžete prehliadnuť pri kúpe nového zariadenia je sledovanie noviniek. Veľakrát sa totiž stáva, že si nič netušiaci zákazníci kúpia vlajkovú loď, povedzme Samsungu, ktorej cena o týždeň na to klesne, pretože svoju novinku práve predstavil LG. Je preto dôležité sledovať, kedy sa podobné predstavenie zariadení bude konať.

 

OPERÁTORI LÁKAJÚ, NO OPLATÍ SA TO?

Jedným z najväčších lákadiel operátorov sú zdanlivé zľavy na smartfóny, ktoré veľakrát pôsobia výhodne. Po krátkom prieskume ponúk však musíme skonštatovať, že tomu tak je len málokedy. Napríklad taký Telekom Galaxy S4 ponúka v niektorých prípadoch až za 509€, čo je o viac než 60€ viac, ako v e-shope.

Ak si chcete telefón kúpiť za akciovú cenu, paušál Vám navýšia o 17€, čo je pri 24 mesačnej viazanosti 408€. Nezabúdajte ale, že ho musíte splácať dva roky a daná čiastka sa týka telefónu, ktorý do troch mesiacov odovzdá žezlo novej vlajkovej lodi. Podobný príbeh platí pri všetkých slovenských operátoroch.

 

NIE JE E-SHOP, AKO E-SHOP

Posledným bodom, na ktorý by sme chceli upozorniť hlavne teraz pred Vianocami je nakupovanie cez e-shopy. Väčšina z nás ešte pred niekoľkými rokmi na takúto možnosť ani nepomyslela a radšej sa vybrala smerom k najbližšiemu elektru.

Dnes je ale doba úplne iná a Vianočným sviatkom (a nie len im) dominujú nákupy cez internet. Vďaka desiatkam možností z ktorých tovar objednať však vzniká aj dilema ohľadom ceny, keďže tá sa zvykne líšiť e-shop od e-shopu. Nie je nič zlé na tom podporiť práve vznikajúci obchod, ktorý môže ponúkať nižšiu cenu. Majte sa ale na pozore, vždy si prečítajte jeho hodnotenia od predchádzajúcich zákazníkov.

 

SLOVO NA ZÁVER

Nakoniec už len dodáme, že aj napriek tomu ako vierohodne môžu pôsobiť akcie, hlavne zľavových portálov, sa nenechajte nachytať. Prečítajte si náš rýchly prieskum toho, čo sa dá kúpiť „v zľave“ a pritom je to predražený čínsky falzifikát.

Ako postupujete pri kúpe nového telefónu Vy? Kúpite si ho hneď ako je dostupný cez e-shop, počkáte pár mesiacov a až tak si ho kúpite, alebo preferujete zariadenia predávané v bazároch?

[poll id=“190″]

Foto: TheVerge