Úvod Zaujímavosti Toto zalepí ústa všetkým konšpirátorom: NASA zverejnila jasný dôkaz toho, že pristála...

Toto zalepí ústa všetkým konšpirátorom: NASA zverejnila jasný dôkaz toho, že pristála na Mesiaci

Hoci existuje mnoho dôkazov o tom, že ľudstvo v roku 1969 pristálo na povrchu Mesiaca, mnohí stále veria, že išlo o jedno veľké klamstvo.

2
Mesiac

Hoci dnes máme k dispozícii viac informácií ako kedykoľvek predtým, medzi ľuďmi stále koluje množstvo konšpiračných teórií. Tie spochybňujú verejne známe fakty, pričom ich charakteristickou črtou často býva skutočnosť, že ich nemožno ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Neplatí to však pre všetky.

Veľmi časté je u konšpirátorov spochybňovanie toho, že ľudstvo pristálo na Mesiaci, ako aj toho, že Zem je tvaru sploštenej gule. Ako však píše server TECHBYTE, americkí vedci po novom zverejňujú ďalšie dôkazy, ktoré by tieto dohady konečne mohli raz a navždy zmietnuť zo stola.

Mesiac
Mesiac (ilustr. obr.) Zdroj: Depositphotos

Nie je úplne jasné, kto prišiel s myšlienkou, že ľudstvo celé pristátie na Mesiaci sfalšovalo. Existujú teórie, podľa ktorých len Spojené štáty chceli ukázať svetu svoju dominanciu, pokiaľ ide o pokrok vo vesmírnych technológiách. V tom čase totiž ostro súperili so Sovietskym zväzom.

Prílišná nedôvera

Konkrétne táto konšpiračná teória však ťahá za kratší koniec, a to z celkom prostého dôvodu. Existujú totiž neoblomné dôkazy o tom, že človek kedysi naozaj pristál na povrchu Mesiaca. V skutočnosti teda asi nejde ani tak o konšpiračnú teóriu, ako skôr o mylnú domnienku, ktorá vyplynula z prílišnej nedôvery voči všetkému, čo vychádza z úst vládnych reprezentantov či známych autorít.

Taktiež ide o značný prejav neúcty voči astronautom, ktorí doslova riskovali život, aby dosiahli niečoho, čo navždy prepíše dejiny ľudstva. Týmito astronautmi boli Neil Armstrong, Edwin „Buzz“ Aldrin a Michael Collins. Na Mesiaci sa im podarilo pristáť v rámci misie Apollo 11, a to v polovici júla roku 1969.

Dôkaz? Mesačný modul, ktorý trojica použila, sa nachádza na povrchu Mesiaca. „Pozemšťania“ ho mali možnosť spozorovať už viackrát. Mala ju napríklad aj posádka orbitálnej lode Chandrayaan 3 Indickej organizácie pre vesmírny výskum (ISRO), ktorá sa zapísala do histórie minulý rok v auguste, kedy preskúmala dovtedy záhadný južný pól Mesiaca. Pod týmto odsekom nájdete snímky zachytávajúce nielen lunárny modul Apollo 11, ale aj modul použitý v pre misiu Apollo 12.

Lunárne moduly Apollo 11 a Apollo 12 na povrchu Mesiaca
Lunárne moduly Apollo 11 a Apollo 12 na povrchu Mesiaca | Zdroj: Marty McGuire/BackyardAstronomyGuy.com/apollo-isro

Dôkazových materiálov o tom, že ľudstvo pristálo na Mesiaci, je viacero. K dispozícii sú ďalšie fotografie a dokonca i videá, mnohí z nich vo vysokom rozlíšení. No žiaľ, istotne sa aj naďalej bude ozývať početná skupina ľudí, ktorí veria, že všetko okolo misie Apollo 11 bolo len dielom hercov, kameramanov a režisérov.

Je to smutné, keďže pristátie prvého človeka na Mesiaci bolo extrémne náročnou úlohou, do ktorej museli stovky či tisícky ľudí naliať obrovské množstvo času, úsilia i peňazí.

A čo teórie o plochej Zemi?

A pokiaľ ide o teórie, ktoré tvrdia, že Zem je plochá, k tým sa toho asi veľa povedať nedá. Táto teória sa totiž dá vyvrátiť relatívne jednoduchou fyzikou. Samozrejme, jednoduchšie je pozrieť si zábery, na ktorých je naša planéta zachytená z vesmíru, no tým nie každý verí. Ďalší dôkaz? Gravitácia – nie bezdôvodne je drvivá väčšina telies vo vesmíre guľatá. Gravitácia totiž vťahuje okolité materiály, hmotné i nehmotné, do jedného určitého bodu. Všetko sa tak okolo neho nabaľuje, čím sa vytvára okrúhly, resp. guľovitý tvar. Samozrejme, to je veľmi zjednodušená poučka.