Úvod Zaujímavosti Mal skončiť v Rusku. Colníkom sa podaril husársky kúsok, skonfiškovali Tesla Cybertruck

Mal skončiť v Rusku. Colníkom sa podaril husársky kúsok, skonfiškovali Tesla Cybertruck

Niekto sa pokúsil o prepašovanie dvoch Cybertruckov do Bieloruska. Colníci neváhali ani sekundu a kontraband zadržali.

1
Cybertruck

Cybertruck je bez akýchkoľvek pochýb jedným z najikonickejších vozidiel súčasnosti. Z radu vystupuje predovšetkým svojím dizajnom, ktorý sa opiera o ostré hrany a kontúry. Mnohí v tom nevidia problém, pašeráci rozhodne áno. Na vlastné oči sa o tom presvedčili colníci na hraničnom prechode pri meste Šalčininkai v Litve, ktorým sa podarilo zabaviť nie jeden, ale hneď dva nové elektrické pick-upy od Tesly. Informáciu priniesol server TECHBYTE.

Cybertruck zastavili až colníci

Colníci sa o svoj skutočne nevšedný zážitok podelili prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti. Nevšedný je preto, lebo Cybertruck sa v Európe ešte nepredáva. To značí, že dva zabavané kusy museli byť dovezené zo Spojených štátov s cieľom prepašovať ich do Bieloruska. Práve do a z tejto krajiny smeruje hraničný prechod pri Šalčininkai.

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck | Zdroj: Tesla

Pravdepodobne objednávka z Ruska

Pravdepodobne však cieľovou destináciou nebolo Bielorusko, ale Rusko. Začalo sa totiž stávať celkom bežnou praxou, že namiesto toho, aby sa vozidlá pašovali priamou čiarou do Ruska, začali sa najskôr pašovať cez Bielorusko, Kazachstan a Uzbekistan.

Až odtiaľ bývajú prevezené cez ruské hranice. Samozrejme, to je veľký problém, keďže Európska únia (EÚ) v rámci sankcií uvalených po vypuknutí vojny na Ukrajine kompletne zakázala vývoz nových automobilov do Ruska.

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck | Zdroj: Depositphotos.com

Autority si uvedomujú, že pašeráci čoraz častejšie využívajú tento spôsob prevozu kontrabandu, preto posilňujú kontroly na hraničných prechodoch a apelujú na colníkov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť. Predpokladáme však, že v prípade colníkov z Litvy ktovieakú obozretnosť nebolo treba. Predsa len si Cybertruck dokáže pomýliť len málokto.

Ako bolo spomenuté, nateraz je Cybertruck dostupný len na území Spojených štátov, a aj to len v obmedzenom množstve. V súčasnosti sa má po amerických cestách premávať približne 4 000 kusov.

Tesla v Rusku nedáva zmysel

Ťažko povedať, kto presne si objednal hneď dva Cybertrucky, a ešte k tomu do krajiny, kde je vývoz áut zakázaný. Pravdepodobne však teraz niekde v Rusku sedí smutný oligarcha, ktorý si láme hlavu nad tým, kde zoženie náhradu. Každopádne si dotyčná osoba zrejme neuvedomuje, že akákoľvek Tesla je v Rusku absolútne zbytočná. Automobilka tu totiž nemá žiadne zastúpenie, a teda tu neposkytuje žiadny servis.