Úvod Novinky Android NVIDIA Shield: Výstrelok, alebo budúcnosť?

[Video] NVIDIA Shield: Výstrelok, alebo budúcnosť?

3

Projekt Shield zrejme veľa ľudí stále neberie vážne a aby som povedal pravdu, donedávna som k nim patril aj ja. Konkrétnejšie do prednášky v rámci akcie DevFest* organizovanej českým GUG, na ktorej som mal tú česť sa zúčastniť.

Vďaka tejto prednáške, ktorú pripravil Igor Staněk som sa začal na projekt Shield pozerať z trochu iného uhla, čo zrejme bolo aj jej cieľom.

NVIDIA Gaming sa v súčasnosti sústredí na tri smery svojho vývoja:

  • NVIDIA Grid
  • NVIDIA PC Gaming
  • NVIDIA Shield

PC gaming patrí už k tradičným oblastiam, ktorú netreba asi viacej rozpisovať. Čo však možno mnohých prekvapí, je dôležitosť, ktorú NVIDIA pripisuje projektu Shield. Dôvod je nie len v kompaktnosti tejto malej hernej konzole a jej operačnom systéme Android.

shield-pc-overview

Systém Android ako platforma pre hranie hier a je niekoľkonásobne rozšírenejší než PC či tradičné herné konzole. Navyše Nvidia Shield dokáže využiť aj predchádzajúce dve kategórie, PC a Grid. Ale poďme pekne poporade.

Prečo Android?

Mobilný trh má v súčasnosti zákľadňu čítajúcu viac ako 1,2 miliardy zariadení, vrátane smartfónov aj tabletov a predpoklad je, že podiel Androidu bude rásť ako medzi tabletmi, tak medzi smartfónmi. Väčšina týchto zariadení je schopná pomerne slušne „rozbehať“ aj tie najnovšie hry. V porovnaní s PC (cca 300 mil.) alebo konzolami (40-50 mil.) je to základňa neporovnateľne väčšia a skýta pre vývojárov veľké možnosti zárobku. O jednoduchosti distribúcie hier ani nehovoriac.

Podľa prieskumov až 58% vývojárov hier plánuje svoj ďaľší titul vyvíjať pre mobilné platformy, zatiaľ čo pre PC  to má byť zhruba 48%. Na počudovanie konzole sa takej obľube netešia a množstvo vývojárov, čo pre ne plánujú vyvíjať svoj ďaľší herný titul, sa pohybuje medzi 10 – 20%.

Streamovanie hier z PC a Grid-u

Okrem klasického hrania Android hier je ďaľšou funkciou Shieldu streamovanie hry bežiacej na PC, alebo dokonca na NVIDIA Grid (v budúcnosti). Vtedy sa NVIDIA Shield správa ako bezdrótový gamepad (s vlastným displejom) a vďaka špeciálnemu softvéru NVIDIA Gamestream môžete na Shielde hrať hry bežiace na PC.

NVGS_Shield

PC sa ale vtedy v podstate uzamkne a nikto iný na ňom nemôže nič robiť, ale i to sa snaží NVIDIA zmeniť a vyvinúť streamovací softvér tak, aby hra bežala na pozadí a PC bolo stále použiteľné. Počítač, z ktorého hru streamujete samozrejme musí byť v rovnakej sieti ako Shield. Zoznam podporovaných hier nájdete na oficiálnych stránkach NVIDIA Shield.

Ďaľšou vychytávkou je spomínané streamovanie hry z NVIDIA Grid, čo sú vlastne cloudové servre, navzájom poprepájané do sietí s mamutím grafickým a výpočetným výkonom, no proste servre postavené na to, aby na nich vedelo súčasne hrať veľa užívateľov rôzne hry. Toto riešenie je ale stále len vo fáze beta testov, ale čoskoro sa vraj dočkáme. Shield pritom funguje opäť ako gamepad s vlastným displejom a o všetko ostatné sa postarajú servre Grid-u. Znie to futuristicky, nie?

nvidia-grid

Ak by Vás však otravovalo hrať hry na malom displeji, ani toto nie je pre NVIDIA Shield problém. Vďaka vstavanému mini HDMI konektoru si ho budete vedieť pripojiť k FullHD telke v obývačke.

Aby ste neboli obmedzovaní káblom, zachádza SHIELD ešte ďalej a ponúka tzv. konzolový mód, kedy Shield proste zavriete, pripojíte k nemu bezdrôtový gamepad a hráte. Absencia dotykového displeja v konzolovom móde je vyriešená tak, že pravý joystick zastáva úlohu myši.

V konečnom dôsledku, ak máte nadupaný herný PC, môžete jeho výpočetný výkon preniesť do Shieldu a všetko toto hrať v obývačke na veľkom televízore, v úžasnej grafike a s bezdrôtovým ovládačom, pričom NVIDIA sľubuje latenciu menej ako 100ms. No dokáže iná konzola niečo podobné?

Tegra 5

Už teraz vysoký výkon NVIDIA Shield ale bude čoskoro ešte vylepšený vďaka pripravovanému procesoru Tegra 5. Ten sa má pýšiť rovnakou architektúrou grafického čipu, ako jeho desktopoví kolegovia, architektúrou Kepler. Mobilný Kepler SoC bude mať 192 jadier a v podstate bude podporovať rovnaké vymoženosti ako grafická karta GeForce Titan pre stolové počítače , no pri spotrebe len 2W.

tegra-5-kepler-graphics-curve-640x315 nvidia-tegra-5-kepler-cores-640x376 kepler-vs-titan

Veľa informácií o pripravovanom SoC Tegra 5 dostupných nie je, lebo ich NVIDIA starostlivo tají, no zároveň predpokladá, že po jeho uvedení na trh bude mať pred konkurenciou niekoľkoročný náskok.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=fpvfTuaO75k[/fve]

 

 Záverom

Vrecková konzola NVIDIA Shield pôsobí ako výborný nápad a spôsob, ako vyťažiť z rôznych zdrojov len to najlepšie, pri zachovaní kompaktnosti a prenositeľnosti. Možností využitia je toľko, že asi len veľmi náročným používateľom nesplní všetky ich túžby a chúťky.

NVIDII sa podľa mňa podaril husársky kúsok, kedy do jedného zariadenia spojila gamepad, tablet, mobilnú konzolu, domácu konzolu a ako bonus pribalila možnosť hrať hry priamo z Vášho počítača. Netreba zabúdať ani na to, že Shield môže byť využitý aj ako klasický tablet s Androidom. Kameňom úrazu je však jeho dostupnosť limitovaná na USA a Kanadu z dôvodu nestíhajúcej produkcie.

header-nvidia-grid-new

Ďaľšia generácia Shieldu však už má byť dostupná vo viacerých krajinách a nás by veľmi potešilo, keby k nim patrilo aj Česko a Slovensko. Tá má prísť už s novým SoC Tegra 5, tak sa nechajme prekvapiť dostupnosťou a cenou. Okrem toho nás vraj NVIDIA plánuje budúci rok prekvapiť množstvom „vychytávok“, takže určite je sa na čo tešiť.

Odporúčam pozrieť si aj prednášku v plnom znení (55:31) na YouTube kanáli GUG CZ.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=udB1c5LO-P0[/fve]

 

Ako vnímate NVIDIA Shield? Zmenil sa nejak Váš pohľad na ňu? Koľko by ste boli ochotní zaplatiť za jej novú verziu? Diskusia je otvorená.

*DevFest je akcia v duchu konferencie a festivalu v jednom, ktorej motto je „Od vývojárov pre vývojárov.“ DevFest organizuje český GUG – Google User Group. Ten vznikol ako prvý na svete a ostatné krajiny ho nasledovali. Členom skupiny sa môže stať v podstate ktokoľvek, či už vývojár, geek, učiteľ, užívateľ, alebo len prosto fanúšik Google technológií. Dôležité je pojítko Google technológie. Spoločenstvo je pritom nezávislé na Google. Viacej o GUG a prípadné informácie ako sa stať členom nájdete na stránkach GUG-u. Na ich YouTube kanáli nájdete aj záznamy všetkých prednášok odprezentovaných v rámci DevFestu.

Zdroj: YouTube, NVIDIA1, NVIDIA2 via DevFest, GUG
Video: YouTube