Úvod Novinky Android Nova Launcher prejde zmenami inšpirovanými KitKatom

Nova Launcher prejde zmenami inšpirovanými KitKatom

14

Android 4.4 KitKat prišiel okrem mnohých iných vecí aj s vynoveným launcherom (spúšťačom), ktorý priniesol nové dizajnové prvky aj funkcionalitu. Ako sa ale táto zmena dotkne ostatných launcher aplikácií?

Keďže ostatné launcher aplikácie sú na tom základnom nezávislé a majú svojich vlastných dizajnových aj funkčných prvkov celú fúru, určite o ne záujem neupadne len kvôli tomu, že Google vydal niečo nové. Napriek tomu k nejakým drobným ovplyvneniam každopádne dôjde a Nova Launcher nebude výnimkou. Kevin Barry sa o tejto tématike rozpísal na Google+, tak si poďme zhrnúť, čo sme sa stadiaľ dozvedeli.

Nova Launcher bude v budúcnosti vylepšený tak, že bude obsahovať niektoré (tak veľa ako je to len možné) prvky z Google Experience Launchera (GEL) ako voliteľné nastavnia. Takže bude len na Vás, ktoré z nich sa rozhodnete využívať. Pozadie, priečinky, svetlé ikony z Nexus 5, okrúhle indikátory plôch a priehľadné pozadie systémových líšt. Toto všetko si nájde v budúcich verziach Nova Launcher svoje miesto

Priehľadné systémové lišty ale nebudú dostupné na všetkých zariadeniach z dôvodu výkonnostných obmedzení. Okrem toho, systémové lišty sú vykresľované systémom a až nové API v Android 4.4 KitKat ponúka nástroj na ich priehľadné vykresľovanie aj pre aplikácie tretích strán. Na starších verziach Android fungovať nebude, pretože nie je žiadna možnosť, ako by to mohol Nova Launcher ovplyvniť. Výnimkou sú len zariadenia, ktoré majú túto možnosť implementovanú výrobcom, ktorý na to používa svoje privátne API ako napríklad TouchWiz SGS4. To je potom Nova Launcher shopný použiť.

NovaKitKat

Integrácia Google Now (Asistent Google) tiež, žiaľbohu, nebude možná v takej rozsiahlej miere, ako je tomu na Nexus 5. Na ňom totiž GEL pozostáva z troch úzko spolupracujúcich častí – Vyhľadávanie Google, Google Asistent a Google Experience Launcher a API v súčasnosti neponúka tretím stranám možnosť docieliť rovnakého efektu a funkcionality. Namiesto toho sa ale už v súčasnosti dá nastaviť spustenie Google Asistenta gestom potiahnutím zdola nahor. Niektorí zasa navrhovali umiestniť widget s Google Asistentom na celú obrazovku úplne vľavo. Barry vraví, že preskúma možnosti, no integrovať Google Now v takej miere, ako na Nexus 5, nebude možné.

Ďalšie veci, ktoré bude musieť Barry premyslieť a v súčasnosti nevie, ako ich integrácia do Nova Launcher dopadne, sú App Drawer (zásuvka s aplikáciami) a nové Hangouts, ktoré nový systém používa aj na SMS správy. Hangouts totiž neponúkajú aplikáciam tretích strán možnosť zistiť množstvo neprečítaných správ, tak to bude potrebné nejakým spôsobom obísť.

Prvé nestabilné verzie Nova Launcheru už sú na svete, no zatiaľ nie sú dostupné pre verejnosť. Tá sa ale dočká už onedlho, keďže Barry vraví, že uprednostní prinášanie zmien po častiach pomocou viacerých aktualizácií, aby novinky pre užívateľov verných Nova Launcheru boli dostupné čo najskôr. Ak sa však k novinkám chcete dostať ešte skorej, môžete sa pridať do beta komunity a následne sa prihlásiť na beta test Nova Launcher.

Poznámka: Užívatelia, čo majú zakúpený Nova Launcher Prime, samozrejme, nebudú musieť za novú verziu platiť znovu.

Sú medzi našími čitateľmi aj verní používatelia Nova Launcheru? Máme medzi nimi aj beta testerov?

Zdroj: +Kevin Barry via AndroidAuthority