Úvod Novinky Nexus 5 a jeho batéria: sladkokyslý nálev pocitov

Nexus 5 a jeho batéria: sladkokyslý nálev pocitov

44

Už keď začali prvotné špekulácie o novom Nexus 5, objavila sa v nich zmienka o 2 300mAh batérii, ktorá nikoho nepotešila. Nepotešila ani nás, ale snažili sme sa ju obhájiť faktom, že Nexus 5 prichádza so šetrným čipsetom Snapdragon 800. Po niekoľkých dňoch testovania sme však ostali v pomykove.

 

Od deviatej k piatej

Vzhľadom na to, že sme na testovanie novinky od Google a LG nemali ešte dostatočný čas a zároveň nám ani tímová práca nepomohla pri jeho poriadnom otestovaní, nemôžeme úplne potvrdiť naše doterajšie zistenia a preto ich berte s rezervou.

Jedna vec je však istá. Výdrž batérie Nexus 5 by som prirovnal k balíčku bonpari, z ktorého obľubujete len jednu farbu. Nikdy neviete, či si ju vytiahnete, alebo nie. To isté platí aj o výdrži Nexus 5. Nikdy totiž poriadne neviete, či Vám batéria vydrží 9, 10, 16 alebo 21 hodín.

Presne v takomto chaotickom rozmedzí sa totiž pohybovala výdrž nášho testovaného modelu Nexus 5. Nič ale nie je stratené.

Aby sme mali všetko po správnosti, upresním ako sme mali zariadenie nastavené. Zapnuté sme mali pripojenie k internetu cez Wi-Fi, ak nebola dostupná Wi-Fi, automaticky sa zapol mobilný internet cez HSPA+. Jas displeja sme mali nastavený približne na 60%. Pri teste neboli zapnuté žiadne služby, ktoré by na pozadí zálohovali fotografie, videá alebo akékoľvek dokumenty.

bateria

 

Displej je Váš nepriateľ

V prípadoch, keď sme telefón nechali dlhšiu dobu na stolíku a kontrolovali sme len emaily, správy a uskutočnili niekoľko hovorov, to batéria vzdala po úctyhodných 21 hodinách a 37 minútach.

V prípadoch, keď sme sa na telefóne zabávali dlhšie (internet, fotenie, dlhšia konverzácia v Hangouts) nám telefón začal pomaly ale isto odpočítavať percentá batérie. Po porovnaní našich výsledkov s výsledkami redaktorov zo serveru AndroidCentral musíme len súhlasiť s tým, že jedným z hlavných vinníkov je samotný fotoaparát, ktorý si po 45 minútach občasného fotenia vypýtal približne 20% batérie.

Hranie hier má pritom ešte dramatickejší dopad na to, s koľkými percentami batérie sa budete musieť rozlúčiť, no o tom až v plnej recenzii.

V žiadnom prípade však Nexus 5 neodpisujte. Ako som už spomenul v niekoľkých článkoch, jedná sa o zariadenie, ktoré je navrhnuté tak, aby bolo schopné vydržať pri sile jeden pracovný deň a z toho, čo sme doteraz videli, je jasné, že s tým nemá absolútne žiaden problém. Pri tzv. „power useroch“ problém samozrejme má. Ak chcete, aby Vám tento telefón vydržal nabitý, ak si na hodinu spustíte graficky náročnú hru, hľadať musíte niekde inde.

 

Žiadne rekordy sa nekonajú

S vybitím samozrejme prichádza aj nutnosť zariadenie nabiť. Naše prvotné testy ukazujú, že Nexus 5 sa za 60 minút dokáže doplniť o 35%, z čoho logicky vyplýva, že do 100% sa nabije za niečo pod tri hodiny. Opäť musím zopakovať, že sa jedná o prvotné testovanie, ktoré nemusí byť presné.

V testovaní pokračujeme aj naďalej a výdrž batérie je jedna z tých oblastí, ktorá bohužiaľ netrvá len jeden deň. Medzičasom však radi zodpovedáme akékoľvek otázky, ktoré môžete mať.