Úvod Neprehliadnite vlavo Nexus 5 vs LG G2: V čom je vôbec rozdiel?

Nexus 5 vs LG G2: V čom je vôbec rozdiel?

27

 

Súboj dvoch zariadení v podaní LG a Google je tesnejší, než by ste si mysleli

Google po niekoľkých týždňoch naťahovania celej Android komunity vo štvrtok konečne predstavil svoj Nexus 5, jeho vlajkovú loď pre tento a budúci rok. Jeho výrobcom je LG, ktorý do rozumne naceneného zariadenia (v Google Play) vložil najvýkonnejšie súčiastky aké v danej cenovej kategórii mohol. V krajinách, kde sa dajú kúpiť zariadenia aj cez Google Play, ako napríklad v Nemecku, či Anglicku, si Nexus 5 môžete kúpiť už od 349€ (16GB).

Google Nexus 5 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Nový Nexus 5 je pritom založený na vlajkovej lodi kórejského výrobcu, LG G2. Čo sa z neho dostalo aj do Nexus 5 a v čom sú úplne iné? Poďme sa pozrieť.

 

Displej

Nexus5bok-vyrez

Začnime najprv displejom, ktorý je pri každom zariadení hlavným bodom pozornosti. LG G2 disponuje o niečo väčším displejom, než Nexus 5. LG ho totiž osadil 5,2 palcovým panelom, zatiaľ čo Nexus 5 sa musel uskromniť s 4,95 palcovým Full HD displejom. Oba displeje poskytujú technológiu od LG pod názvom True HD IPS+, ktorá zaručuje vynikajúce pozorovacie uhly a oba sú, ako som už spomenul Full HD (1 920 x 1 080). Na záver nemôžem nespomenúť ochranu vo forme vrstvy Gorilla Glass. Tu nastáva však menší rozdiel, Nexus 5 je chránený novším Gorilla Glass 3, zatiaľ čo LG G2 poskytuje „len“ Gorilla Glass 2.

 

Čipset – výkon/ rýchlosť/ RAM

V tejto oblasti sú obe zariadenia na nerozoznanie. Obe totiž ponúkajú rovnaký štvorjadrový čipset Qualcomm Snapdragon 800 s jadrami o takte 2,3GHz a s GPU Adreno 330. Obe zariadenia okrem toho ponúkajú 2GB RAM.

 

Fotoaparát – 8MPx vs 13MPx

Toto je jedna z tých oblastí, v ktorej uvidíme prvý výrazný rozdiel, ktorý nahrá do kariet LG G2. LG vo svojej vlajkovej lodi použil 13MPx fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu pre ostrejšie fotografie. Nexus 5 ponúka „len“ 8MPx fotoaparát, ktorý taktiež disponuje optickou stabilizáciou obrazu. Chceme upozorniť na fakt, že viac megapixelov hneď neznamená krajšie fotografie. Rozdiel by sa mal prejaviť len pri vytlačení fotografie v plnej veľkosti, no presnejší záver a vyhodnotenie budeme môcť spraviť až po detailnom otestovaní oboch fotoaparátov.

Čo sa týka predných fotoaparátov, tam taktiež nájdeme rozdielne kúsky. LG G2 ponúka 2,1MPx fotoaparát, zatiaľ čo Nexus 5 sa ušiel len fotoaparát s 1,3MPx rozlíšením.

 

Batéria – 2 300mAh vs 3 000mAh

Aj napriek tomu, že obe zariadenia disponujú rovnakými procesormi a grafickými čipmi, LG G2 ponúka väčšiu batériu. Nejde len o malý rozdiel, LG G2 disponuje 3 000mAh batériou, zatiaľ čo Nexus 5 je poháňaný 2 300mAh kúskom. Naše prvotné testy Nexus 5 poukazujú na 12-16 hodinovú výdrž pri ľahkom až stredne náročnom používaní. Či Vám to bude stačiť musíte už vedieť Vy.

bateria-1020

Úložisko

g2render-vyrez

LG aj Google svoje zariadenia poskytujú v dvoch verziách podľa veľkosti úložiska, 16GB a 32GB. Problém však nastáva s dostupnosťou na Slovensku, ktorá je momentálne limitovaná na 16GB verziu pre obe zariadenia. Rozdiel nenastáva ani v možnosti rozšírenia pamäti pomocou microSD karty, keďže LG G2, ani Nexus 5 túto možnosť nepodporujú.

 

Veľkosť

Ako človek, ktorý má relatívne veľké ruky musím povedať, že v ruke sa mi príjemne drží Nexus 5 aj LG G2. LG G2 je o málinko väčší, keďže ponúka väčší displej, no nie o toľko, aby ste si to všimli. Meria 138,5 x 70,9 x 8,9 milimetra, zatiaľ čo Nexus 5 meria 137,9 x 69,2 x 8,6 milimetra. Nexus 5 je teda o niečo tenší a ľahší, keďže váži len 130 gramov oproti 143 gramov v podaní LG G2.

Opäť, subjektívne môžem skonštatovať, že Nexus 5 v ruke pôsobí o niečo príjemnejšie, keďže má zadný kryt vyrobený z matného plastu.

 

Operačný systém

Tu opäť nastáva mierny rozdiel medzi oboma zariadeniami, tentokrát prirodzene v prospech Nexus 5. Google ho totiž začal predávať s najnovšou verziou Android 4.4 KitKat. Nový Android ponúka niekoľko vylepšení, ktoré tu nejdem spomínať, aby bol tento prehľad čo najstručnejší.

V prípade LG G2 sa môžete pripraviť na Android 4.2.2 Jelly Bean, ktorý je relatívne nový. (Ne)výhodou môže byť nadstavba, ktorú naň predinštaloval LG. Záleží, či sa Vám takéto úpravy páčia alebo nie. Ak nie, viete ktorým smerom sa vybrať.

lglogo-1020

Cena

Posledným bodom je samozrejme cena, ktorá je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere akéhokoľvek zariadenia. Ak máte to šťastie a bývate v krajine, v ktorej je možné si Nexus objednať priamo z Google Play a na míňanie nemáte veľký rozpočet, odporúčame práve dielo Google v spolupráci s LG. Kúpiť si ho totiž môžete už od 349€ za 16GB verziu.

TIP: Nexus 5 máme v redakcii, navrhnite čo máme otestovať

Ak sa však nachádzate na Slovensku a chcete si zariadenie kúpiť priamo zo slovenského e-shopu, alebo kamenného obchodu, tam je situácia radikálne iná. Momentálne jediný e-shop, ktorý predáva Nexus 5 si zaň pýta 449€, čo je o 100€ viac, než v zahraničí. V tom istom e-shope si pritom môžete zakúpiť aj LG G2, ktorý Vás vyjde na 459€.

V cene teda veľký rozdiel nie je a tak sa naozaj rozhodnúť musíte len Vy, podľa toho, čo je Vášmu srdiečku bližšie.

 

Slovo na záver

V rýchlosti sme si porovnali dve zariadenia, ktoré majú rovnakú mamu, no iných otcov. Na jednej strane máme výkonný stroj, ktorý je tak čistý, ako ľalia, na druhej strane máme opäť výkonné zariadenie, ktoré od raného veku kŕmili steroidmi.

Nestihli sme si povedať o všetkých výhodách Android 4.4 KitKat a zaujímavom umiestnení tlačidiel na LG G2, no k tomu sa dostaneme pozdejšie, pri plnej recenzii Nexus 5.

Ktorý z týchto dvoch telefónov je podľa Vás lepšia voľba u nás na Slovensku?

[poll id=“178″]

Titulná fotografia z technologického webu TheVerge.