Úvod Novinky Android Nexus 5 s Android 4.4 KitKat v redakcii: Pýtajte sa čo Vás...

Nexus 5 s Android 4.4 KitKat v redakcii: Pýtajte sa čo Vás zaujíma

144

Len pred pár hodinami uzrela svetlo sveta ďalšia generácia referenčného smartfónu Google-u s už známym pomenovaním Nexus 5.

Inovácie zariadenia nastali vo všetkých smeroch počnúc high-end špecifikáciou, použitými materiálmi a hlavne špičkovou optimalizáciou nového Androidu 4.4 KitKat. Tešiť sa tak môžeme napríklad na 1080p displej, štvorjadrový čipset Snapdragon 800, 8MPx fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, menej fragmentácie nového systému, flat dizajn ikoniek a menšiu náročnosť všetkých aplikácií na pamäť RAM.

n5krabicka-940 n5krabicka-bok n5krabicka-zadnastrana n5krabicka-logoLG n5-googlelogo
 

Nexus 5 špecifikácia:

  • Displej: 4,95 palcový displej s rozlíšením 1 920 x 1 080 pixelov (445ppi)
  • Vlastnosti displeja: obrazovka IPS s rozlíšením Full HD, Corning Gorilla Glass 3
  • Čipset: štvorjadrový Qualcomm Snapdragon 800 s jadrami o takte 2,3GHz
  • GPU: Adreno 330, 450MHz
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32GB ROm
  • Fotoaparáty: 1,3Mpx predný a 8Mpx zadný s optickou stabilizáciou obrazu
  • Batéria: 2 300mAh, výdrž (Talk) až 17 hodín, výdrž (Standby) až 300 hodín, Internet až 8,5 hodín (Wi-Fi), vstavané bezdrôtové nabíjanie
  • Rozmery: 69,17 x 137,84 x 8,59 milimetra
  • Váha: 130 gramov
  • Porty: micro USB, SlimPort, 3,5 mm zvukový konektor, duálne mikrofóny, keramické tlačidlá
  • Senzory: akcelerometer, GPS, kompas, senzor vzdialenosti a svetla v okolí, gyroskop, tlak, hallova sonda
  • Bezdrôtové siete: dvojpásmová sieť Wi-Fi (2,4GHz/5GHz) 802.11/a/b/g/n/ac, NFC (Android Beam), Bluetooth 4.0 LE
  • Operačný systém: Android 4.4 KitKat

n5-launcher

 

Prvé pocity

Po rozbalení z krabičky sa na mňa pozrel 5 palcový smartfón s 1080p displejom, ktorý podobne ako Nexus 4 na prvý pohľad o sebe veľa nepovedal. Hneď po tom, ako som ho však chytil do ruky som cítil rozdiel. Zariadenie je ľahšie, má ostrejšie hrany a na prvý dotyk pôsobí „mäkšie“ než Nexus 4. Pocit z jeho držania by som porovnal s novým Nexus 7 (2013). V krabičke bol okrem zariadenia jeho manuál, nástroj pre vybranie SIM slotu a samozrejme aj nabíjačka s USB do micro USB káblom.

n5-apsk n5-zadnastrana

Telefón pôsobí extrémne pevne, nič na ňom nevŕzga a celkovo z neho srší high-end spracovanie. Predná strana je preplnená čiernou farbou. Na vrchu nájdeme len dva na prvý pohľad viditeľné objekty a to reproduktor, ktorý je má zvláštny okrúhly tvar a hneď veľa neho predný fotoaparát. Menej zrejmé je umiestnenie senzorov, ktoré merajú okolité svetlo a Vašu vzdialenosť od telefónu.

Na zadnej strane je po výške zariadenia lesklým plastom vyrazené logo Nexus, pod ktorým sa nachádza logo LG a zvyšok informácií, ktoré výrobcovia musia udávať zo zákona. Nás však zaujíma vrchná polovica, keďže na nej sa nachádza 8MPx fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, pod ktorým sa nachádza LED blesk. Nexus 5 je prvé Nexus zariadenie, ktoré poskytuje fotoaparát s OIS technológiou.

n5-fotoaparat n5-prednyfotoaparat n5-reproduktor n5-tlacidla

Na vrchnej strane sa nachádza 3,5 milimetrový stereofónny zvukový konektor a jeden z mikrofónov. Na pravej strane je keramické tlačidlo napájania, pod ktorým sa nachádza slot pre micro SIM kartu.

Spodná strana poskytuje stereo reproduktory a micro USB port, ktorý zároveň funguje ako SlimPort. Okrem toho sa pri reproduktoroch, resp. práve v nich nachádza aj druhý mikrofón.

n5-domovskaobrazovka n5-kitkat n5-zadnastrana2

Prehliadku zariadenia zakončíme ľavou stranou, ktorá je relatívne prázdna. Poskytuje totiž len opäť keramické tlačidlá pre menenie hlasitosti.

Nový Nexus 5 už v redakcii podrobujeme rôznym testom, skúšame nový Android 4.4 KitKat a tak Vám ponúkame možnosť opýtať sa na čokoľvek čo Vás zaujíma, či už ohľadom nového Nexus 5 alebo Android 4.4 Kitkat.