Úvod Novinky Pripravujú sa superjasné 5 palcové Full HD displeje, odstrániť majú problém s...

Pripravujú sa superjasné 5 palcové Full HD displeje, odstrániť majú problém s čitateľnosťou na slnku

0

JDI (Japan Display Inc.), spoločnosť, ktorá spolupracuje s výrobcami ako Sony, Toshiba, či Hitachi oznámila, že začne produkciu Full HD 5 palcových „WhiteMagic“ LCD displejov, ktoré sú v porovnaní s dnešnými displejmi takmer o 40% jasnejšie.

Jedným z najväčších problémov používania smartfónov v teréne je niekedy nepríjemné slnko, cez ktoré je veľmi ťažké vidieť text/obrázky/video na displeji. Nové displeje od JDI dávajú priestor prídavnému bielemu pixelu, ktorý je pridaný do štandardnej RGB (Red Green Blue) konfigurácie. Nové rozloženie bude v prípade „WhiteMagic“ displejov nasledovné: RGBW – Red Green Blue White.

Vďaka prídavnému bielemu pixelu displeje dokážu dosiahnuť jas až 840 cd/m^2, čo je oproti dnešným vlajkovým lodiam neuveriteľný rozdiel. Ako príklad uvediem niekoľko populárnych zariadení: Galaxy S4 (475 cd/m^2), iPhone 5 (556 cd/m^2), HTC One (491 cd/m^2) a Samsung Galaxy Note 3 (660 cd/m^2).

Ak sa pýtate tú otázku, ktorá napadne asi každému majiteľovi smartfónu: Čo na to batéria?, nemusíte sa báť. Nová technológia podľa slov výskumníkov nezvýši spotrebu energie. Prídavné pixely totiž využívajú špeciálny algoritmus, pomocou ktorého vyhodnotia obrázok, ktorý zobrazujú a podľa toho spracujú signál. Výsledkom by mal byť displej s vyšším jasom, ale rovnakou spotrebou energie.

Samotná technológia „WhiteMagic“ pritom nie je nová. Objavila sa už napríklad na mid-range smartfónoch ako Sony Xperia P, no pokrok v jej vylepšení teraz umožní výrobcom vyrobiť väčšie, Full HD verzie svojich displejov so spomínanou technológiou.

Displeje, ktoré používa Sony sa stali terčom obrovskej kritiky. Až na pár výnimiek (Xperia Z Ultra) totiž trpia zlými pozorovacími uhlami. Podobnú slabinu prejavila aj novinka Xperia Z1. Či to technológia WhiteMagic zmení zatiaľ nevieme.

Zdroj: JDI via AndroidAuthority