Úvod Hry Android hra Z Origins: Retro-pecka v dotykovom kabáte

[Recenzia] Android hra Z Origins: Retro-pecka v dotykovom kabáte

0

Hranie na tablete nie je zrovna moja slabosť. Navyše, nikdy ma nebavilo držať v rukách môj Nexus tablet a hrať hry prostredníctvom dotykového ovládania na skle. Je to ako použivať niečo na niečo, čo nebolo na to niečo vyrobené. Ak do toho ešte pridám aj fakt, že Google Play ponúka drvivú väčšinu herných titulov postavených na mikro-transakciách, tak sa tomu vlastne ani nečudujem. No pri jednom hernom kúsku som predsa len nedokázal odtrhnúť oči od rozsvieteného displeja. Neohúrila ma jeho grafika ani vizuálne efekty, ale ten vánok nostalgie sa nedal jednoducho prehliadnuť.

Android hra Z Origins si veľmi rýchlo dokázala získať moju pozornosť. Na svedomí to má nepochybne niekoľko-rokov trvajúca náklonnosť k virtuálnym hrám podobného charakteru. Radosť mi pokazila iba absencia niečohonového„.

 

CMDR. ZOD a jeho cigáro

Snímka obrazovky 2013-10-04 o 20.09.28Staršie generácie Androiďákov si možno spomenú na strategickú PC hitovku od The Bitmap Brothers pod názvom Z (The Game), plnej futuristických žoldnierov, bojových i obrnených vozidiel tažkého kalibru a krátkych videí komandéra ZOD-a s cigárom, štýlový klobúkom a štipkou humoru. Hráč musel vhodnou taktikou dokázať popri získavaní strategických bodov na mape čeliť agresii nepriateľských vojsk, ktorými išlo presne o to isté – likvidovať hlavnú základňu druhej strany s rozdielnou farbou. Nebolo to vždy však také jednoduché. V ceste totiž prekážalo bojové nasadenie súperovej armády.

Táto počítačová hitovka bola prispôsobená súčasnému trendu technologického sveta, prostredníctvom čoho nadobudli majitelia mobilných zariadení s operačným systémom Android skvelú príležitosť vyskúšať niečo, čo kedysi patrilo medzi kvalitné herné kúsky na starých počítačových mašinách.

Čo sa zmenilo?

z origins 1V hre sa nezmenilo oproti starej PC verzii z roku 1996 okrem spôsobu ovládanie takmer nič. Staré rozloženie užívateľského prostredia so starými animáciami. Podstatné ale je, že Z Origins dokáže stále vyčarovať adrenalínovú atmosféru ako tikajúcá trhavina v posledných sekundách. Dotykové ovládanie len zlepšilo moju náladu. Grafické spracovanie neprešlo žiadnym vynovením. Realizácia zvolenej hernej stratégie mi prišla jednoduchšia vďaka pohodlnej a príjemnej interakcie môjho prsta s povrchom displeja, nakoľko som nemusel tablet držať ako nepohodlný herný ovládač, ktorý svojim fyzickým tvarom nepreukazuje absolútne žiadne náznaky prispôsobenia mojim rukám. Bojovú atmosféru v hre navyše tradične dopĺňa dynamický hudobný systém, prispôsobujúci rytmus a tóny hudby podľa aktuálnej hernej situácii. Remake Z Origins na Android mi skrátka ponúkol môj obľúbený herný-štýl, hromadu spomienok a pohodlnejšie ovládanie oproti klasike pre PC, starej takmer 18 rokov.

Naplánuj, obsaď, vyrob, zorganizuj a zdemoluj!

z origins 2Cieľ hráča je jednoznačný – naplánovať dostatočne dobrú taktiku podľa podmienok aktuálneho prostredia levelu, získať všetky teritória a vyrobiť čo najväčšiu palebnú silu, aby zdemolovanie hlavnej základne súpera nepredstavovalo katastrofický scenár. Hra pozostáva zo série niekoľkých levelov (20), pričom každý ponúka rozdielnu úroveň obtiažnosti či rozdielne rozloženie objektov na mape. Každému levelu tak musí hráč prideliť optimálnu taktiku aby bezproblémovo obsadil dôležité budovy na výrobu nielen bojovej techniky a znemožnil presne to isté nepriateľskej armáde.

z origins 11 z origins 12 z origins 9

[fve]http://youtu.be/pLGmZnzUdmg[/fve]

 

z origins 4Každý level v Z Origins začína s prideleným základom. Na začiatku dostanete malú armádku čakajúcu na vaše rozkazy. Vojaci (až 6 typov so špecifickými vlastnosťami a bojovým štýlom) sa pohybujú v skupinkách, bojové a obrnené vozidlá (jeep, tank atď.) zase samostatne. Na realizáciu presunu stačí len označiť dotykom príslušnú jednotku a ďalším dotykom prsta prideliť želanú pozíciu, kde má zastaviť, stáť a hliadkovať resp. zaútočiť. Pre hromadné označovanie jednotiek zase stačí len potiahnuť dva prsty z jedného miesta smerom od seba. V niektorých leveloch sa môže vyskytnúť už nadobudnuté alebo ešte ani nedotknuté obranné delo, ktoré je možné obsadiť vojakom a územie bude opäť očosi ľahšie ochrániť.

z origins 3Produkcia a rozširovanie armády priamo súvisí s drahocenným časom. Na to, aby sa vyrobila čo najväčšia armáda v čo najkratšom čase, musí hráč obsadzovať kasárne a výrobné fabriky. V ich blízkostiach stoja vždy vlajky, ktoré sú prostriedkom na privlastnenie objektu. Po príchode vojska, neprítomnosti jednotiek nepriateľa a zmene farby objektu sa automaticky začne odpočítavať dobre viditeľný časový interval nad bránou. Netreba zabúdať ani na stráženie už obsadenej budovy, pretože stále pretrváva nebezpečenstvo od pohotovej armády nepriateľa, ktorá kedykoľvek môže doraziť a zmeniť farbu objektu na svoju.

z origins 6Vždy v 00:00 poskytne získaný objekt nové posily.
Druh závísí od druhu aktuálne obsadenej budovy. Preto je veľmi dôležité pri každom štarte levela dobre premyslieť rozmiestnenie obmedzeného počtu jednotiek po bojovom poli tak, aby neboli neskôr k dispozícii iba pešiaci a súper nedisponoval zase nebezpečným počtom ťažkej techniky. Výrobné budovy navyše ponúkajú i výber druhu produkcie podľa aktuálnych potrieb hráča a úrovni daného levelu. Jednotky zapájaním sa do bojov získavajú hodnosti. Čím teda vyššia šarža, tým mocnejšia paľba.

z origins 7 z origins 8 z origins 10

Kde je kvalita, tam je cena

Android hra Z Originis nie je zadarmo. V obchode Google Play dostala cenovku 3.82 eur, čo by nemalo hráčov, ktorí už niekedy prišli do styku s klasickou verziou na PC, odrádzať. Okrem rozšírenia hernej zbierky, zabitia otravnej nudy a príjemného navrátu spomienok dokáže veľmi efektívne naštartovať strategické myslenie v nejednej lenivej hlave. Oplatí sa teda zainvestovať zopár drobných? Milovníkovi strategických hier určite áno. Musí mať ale na zreteli, že nejde zrovna o graficky-prepracovaný kúsok.

[app]uk.co.kavcom.ZOrigins[/app]

Zdroj: play.google.com
Foto: play.google.com
Video: youtube.com