Úvod Novinky E-peklo: Tu končí spotrebná technika, ktorú už nechceme

E-peklo: Tu končí spotrebná technika, ktorú už nechceme

26

Chemikálie unikajúce z rozpálených telefónov sú pre deti z Ghany ako otrava

Zatiaľ čo sa snažíme v práci, aby sme čím skôr našetrili na najnovší kúsok spotrebnej techniky, či už je to nový smartfón, tablet alebo počítač, naše staré kúsky techniky, ktorú už nepotrebujeme pomaly ale isto pripravujú o zdravie generáciu detí z Ghany. Fotograf z Colorado Springs Gazette, Michael Ciaglo nedávno navštívil skládku elektroniky v Ghane a vrátil sa so znepokojujúcimi zisteniami. Dúfam, že ten Váš nový Galaxy S4 za to stojí.

epeklo-ohen

Skládka sa volá Agbogbloshie a nachádza sa nad predmestí hlavného mesta Ghany, Accra. Na rozlohe približne štyroch akrov pritom žije až 40,000 imigrantov a utečencov. Jedná sa o najznámejšiu skládku nechcenej elektroniky z rozvinutých zemí.

Smrtiaci dym spomaľuje mentálny vývoj, neskôr zabíja

Na skládke pracujú prevažne muži a deti, ktoré elektroniku pália, čím sa snažia získať meď. Počas dobrého dňa pritom zarobia niečo menej, než 4 doláre, zatiaľ čo sa do ovzdušia vypúšťa nespočetné množstvo toxických chemikálií. Smrtiaci dym pritom ovplyvňuje všetko, čo mu príde pod ruky, od pôdy, vôd, ovzdušia až po samotných robotníkov, ktorým má údajne spomaliť mentálny vývoj, či ho dokonca úplne zastaviť.

epeklo-ruky

Prečo sa s tým nič nerobí? Pre výrobcov je totiž oveľa výhodnejšie prebytočnú elektroniku jednoducho nabaliť na loď a poslať ju do ďalekej Afriky, kde sa o ňu postarajú pracovníci. Spotrebitelia v Európe, či v Amerike pritom nad osudom svojho nechceného tovaru nemajú žiadnu kontrolu, ak by vôbec nejakú chceli mať.

Rozmýšľali ste niekedy kde skončí ten Váš telefón, tablet, počítač alebo stará telka, ktorú ste vyhodili alebo vrátili operátorovi za výhodnú ponuku?

Zdroj: Gizmodo