Úvod Novinky Google Google chystá Chrome OS, zabudovaný priamo do Windows 8

Google chystá Chrome OS, zabudovaný priamo do Windows 8

3

Google len pred nedávnom predstavil novú iniciatívu tzv. Chrome Apps, teda aplikácií, ktoré sa dajú nainštalovať priamo do Windows 8 a tak nie sú len súčasťou prehliadača ale celkového systému. Vyzerá to však tak, že vyhľadávací gigant má toho v pláne oveľa viac.

Počas uplynulých dvoch týždňov Google neustále aktualizoval vývojársku verziu prehliadača Chrome, aby sa z neho v podstate stal Chrome OS, ktorý pobeží v Metro móde Windows 8.

Chrome si na Windowse, či už je to Windows 7 alebo Windows 8 spustíte ako obyčajný program. Existuje však aj jedna verzia, ktorá momentálne funguje len pod Windows 8 Metro a doteraz ponúkala prehliadač, ktorý sa zobrazil vo full screen móde. To sa však po nedávnych aktualizáciách zmenilo, keďže teraz Chrome začal fungovať identicky ku Chrome OS.

Na spodnej časti obrazovky sa nachádzajú ikonky Chrome, Gmail, Google, Docs a YouTube, ktoré sa dajú usporiadať podľa Vášho priania a presunúť na pravú, či na ľavú stranu.

‚Trójsky kôň‘

Chrome pre Windows 8 je stále len prehliadač, no vďaka špeciálnemu módu, ktorý Microsoft povolil špecificky pre prehliadače sa dokáže otvoriť ako aplikácia v Metro štýle. To znamená, že sa jej otvárajú dvere k niekoľkým funkciám, ako napríklad k „prikliknutiu“ rôznych okienok a pod.

Niektorí ľudia nový prístup Google označili za trójskeho koňa a v podstate majú pravdu. Google sa totiž rozhodol postaviť svoj vlastný ekosystém priamo na Windowse. Okrem toho Google začal vylepšovať ovládanie dotykom, čím by zlepšil ovládanie na Windows 8 a Chrome OS zariadeniach budúcnosti. Či už sa im tento prístup vyplatí alebo nie ostáva otázkou.

Zdroj: TheVerge
Foto: TheVerge