Úvod Novinky Hyundai a Kia budú mať prvé automobily s Android navigačným systémom

Hyundai a Kia budú mať prvé automobily s Android navigačným systémom

2

Juhokórejské médiá dnes informovali, že Hyundai a jeho dcérska spoločnosť Kia prinesú na trh v budúcom roku prvé vozidlá vybavené navigačným systémom bežiacom na Androide.

Navigácia je zatiaľ prezývaná ako Android AVN (audio and video navigation) a automobilkám má pomôcť presadiť sa na globálnych trhoch s prvými „smart“ automobilmi. Prvé modely s touto navigáciou budú Hyundai Genesis a Kia Soul, ktoré by mali byť uvedené ešte v tomto roku.

hyundai-drops-more-2013-genesis-coupe-photos_21Okrem toho bude systém Android AVN k dispozícii pre všetky budúcoročné modely automobiliek či už priamo od výroby alebo s možnosťou dodatočnej inštalácie a použitia.

Ako site tušíte, Android navigácia umožní párovanie so smartfómi a tabletmi, ponúkne funkcie multimediálnej zábavy, samotnej navigácie a dokonca sa povráva o ovládaní niektorých funkcií automobilu prostredníctvom Wi-Fi pripojenia. Android AVN bude vybavený prístupom k vlastným aplikáciam pričom nie je zatiaľ jasné či bude možné pristupovať aj do obchodu Google Play.

Bolo len otázkou času, kedy sa ekosystém Androidu premietne aj do automobilového priemyslu vzhľadom na predošlé pokusy napríklad s elektronikou v domácnosti (chladničky, rúry na pečenie s Androidom a pod.).

Osobne sa na Android AVN tešíme a sme zvedavý na jej využitie v praxi. Zároveň sme však skeptický automatickému použitiu Android navigácie priamo od výroby. Predsa len, každý zákazník by mal mať možnosť voľby a nemal by mu byť nútený systém, ktorý mu nevyhovuje respektíve ho jednoducho nechce.

Ako vidíte Android navigáciu Vy? Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť vo svojom automobile? Zdôverte sa nám v diskusii.

zdroj: AndroidAuthority