Úvod Novinky Výrobcovia 12″ tablety so 4K rozlíšením? Japan Display je na ne pripravený

12″ tablety so 4K rozlíšením? Japan Display je na ne pripravený

5

Či už sa Vám to zdá prehnané, alebo nie, v najbližších mesiacoch, prípadne rokoch, budú 4K displeje zrejme bežnou výbavou mobilných zariadení. Japan Display totiž už predstavil dvanásťpalcový LCD panel so 4K rozlíšením určený pre tablety.

Stalo sa tak na veľtrhu FPD International 2013 v Pacifico Yokohama (23.-25.10.). Nakoľko ide iba o ukážkový displej, teraz je rad na výrobcoch mobilných zariadení, aby predstavili práve 12″ modely, kde by tento displej našiel uplatnenie.

Technické paramtre sú skutočne zaujímavé. 4K rozlíšenie (3840 x 2160) na 12″ displeji vytvorí veľmi príjemných 365ppi. Okrem toho displej ponúka kontrastný pomer 1000:1, pozorovacie uhly do 160° a svietivosť 500cd/m2. LCD panel meria 273,67 x 164,40 x 1,96mm a rámik má po stranách 2mm na šírku a na spodnej a hornej hrane 6,8mm.

Čo sa rozmeru týka, nebolo by to prvý krát, čo počujeme o 12″ tablete, takže by nebolo veľmi prekvapujúce, keby niektorý výrobca v budúcnosti vyrukuje práve s takýmto tabletom. Okrem toho, niektoré zariadenia už disponujú možsťou nahrávať video v rozlíšení 4K, tak je len otázka času, kedy na trh prídu zariadenia, ktoré takéto video dokážu aj plnohodnotne prehrať.

Vývoj displejov ale nemôže pokračovať samovoľne, nakoľko ide ruka v ruke s vývojom ostatného hardware. 4K rozlíšenie potrebuje veľké množstvo výpočetnej sily a tak je vývoj displejov brzdený tým, ako rýchlo napreduje vývoj a navyšovanie výkonu nových čipsetov.

Na otázku, či potrebujeme displeje s takýmto obrovským rozlíšením neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože preteky výrobcov v tom, kto ponúkne zariadenia s lepšími parametrami, nepoznajú hraníc.

Čo si však o displejoch so 4K rozlíšením myslíte vy? Nájdu 4K displeje uplatnenie v sektore mobilných zariadení, alebo ide opäť len o parameter, čo pekne vyzerá, ale prakticky je nepozorovateľný?

Zdroj: Japan Display via AndroidAuthority