Úvod Neprehliadnite vlavo Xiaomi – vychádzajúca hviezda na Android oblohe

Xiaomi – vychádzajúca hviezda na Android oblohe

2

Čínska spoločnosť Xiaomi dala pred nedávnom svetu signál, že kuje veľké plány do budúcnosti, ktoré chce realizovať so skúsenosťami a schopnosťami človeka, ktorý pracoval pre internetového giganta Google na pozícii viceprezidenta pre manažment Android-produktov. Táto čínska značka však nie je v našich končinách príliš známa. Kto za ňou teda stojí a kedy vznikla?

Hugo Barra, bývalý zamestnanec Google, zdobil posledné dni titulky viacerých technologických web-stránok. Jeho prechod do spoločnosti Xiaomi totižto nebol úplne tichý. Zároveň si tak mladý výrobca mobilných zariadení vďaka záujmu médií a popularity Huga Barra spravil peknú reklamu. Aká je ale jeho nová náplň práce vo funkcii čerstvého viceprezidenta Xiaomi Global? Rozšíriť podnikanie čínskej spoločnosti do globálneho rozmeru.

Spoločnosť Xiaomi je známa najmä na domácom trhu (Čína). S príchodom úspechu jej produktov sa však snaží presadiť aj na globálnom trhu medzi silnou konkurenciou, ako napríklad Samsung či HTC. Založená bola v roku 2010 Lil Jun-om a Lil Bin-om, no už v roku 2011 sa dostal na pulty predajní jej prvý smartfón. V roku 2012 predstavila spoločnosť smartfón Mi 2, poháňaný procesorom Qualcomm Snapdragon S4 Pro a obľúbeným operačným systémom Android. V apríli 2013 (v čase príchodu Samsung Galaxy S4) uviedla na čínsky trh model Mi 2S, ktorý sa automaticky stal hitom medzi spotrebiteľmi. Smartfóny so značkou Xiaomi sú známe predovšetkým výborným pomerom cena/kvalita.

Podľa analýz mala spoločnosť Xiaomi v prvom štvrťroku 2013 podiel na čínskom trhu so smartfónmi približne 2.5%, zakiaľ čo kórejskému Samsung-u patrilo až takmer 19% a 4.6% americkému Apple.

Čínska spoločnosť stojí aj za užívateľským prostredím pre operačný systém Android – MIUI, ktoré používa vo svojich smartfónoch ako jednu z konkurenčných výhod. Podobnú taktiku využívajú aj iní výrobcovia inteligentných mobilných telefónov (Samsung – TouchWiz, HTC – Sense atď.).

Xiaomi momentálne zamestnáva bývalých zamestnancov Microsoft-u, Motoroly a aj Google. S neustále rastúcim dopytom po smartfónoch s Androidom a kombináciou šikovných hláv z nadnárodných korporácií, má čínsky výrobca určite skvelú perspektívu do budúcnosti a nebude pre neho veľkým problémom čoskoro stáť po boku súčasných gigantov.

Zdroj: wikipedia.orgtheverge.com
Titulný obrázok: facebook.com