Úvod Novinky Konkurencia Komponenty na zhotovenie jedného iPhone 5S stoja približne 140€, montáž 6€

Komponenty na zhotovenie jedného iPhone 5S stoja približne 140€, montáž 6€

11

Komponenty, z ktorých pozostáva novinka iPhone 5S od Apple so 16GB interným priestorom pre dáta, sú ohodnotené zhruba na 140€/kus. Ak k tomu ešte pripočítame náklady na montáž, nedostaneme ani 150€. Informáciu zverejnil web allthingsd.com, za demontážou a cenovou analýzou stojí výskumná spoločnosť IHS.

Náklady na komponenty však pri 64GB modely iPhone ešte narastajú, no nie razantne. Rozdiel oproti komponentom na 16GB model predstavuje približne 16€ (156€). K ním je ešte samozrejme potrebné pripočítať náklady na montáž, ktoré pozostávajú zo sumy okolo 6€ (kus). Oproti minuloročnému iPhone 5 (komponenty a montáž -+152€) tak nejde o príliš výraznú zmenu.

Cena za komponenty pre farebný iPhone 5C, vrátane montáže, sa podľa IHS nachádza v cenovom rozpätí od 128€ do 136€.

Analytik z IHS, Andrew Rassweiler, ktorý dohliadal na demontáž nových iPhonov, potrebnej pre analýzu cien jednotlivých komponentov, zareagoval na rozdiel medzi dvomi novinkami od kalifornského jabĺčka, iPhone 5S a iPhone 5C, následovne „Chcem povedať, že sú to takmer rovnaké mobily, s výnimkou čítačky otlačkov prstov, A7 procesoru a niekoľko nových pamäťových čipov s nižšou spotrebou energie. Okrem tohoto sú v podstate identické.

Nemôžeme samozrejme zabúdať ani napr. na taký výskum, prestíž značky, logistiku či iné časti marketingu. Aj tieto faktory totiž nepochybne prispeli k vzniku nemalej maloobchodnej ceny za nové Apple smartfóny. Ak si to navyše chcete porovnať so Samsung Galaxy S4, tak neváhajte otvoriť náš starší článok.

Aký je Váš názor na cenovky iPhone 5S a iPhone 5C?
Boli by ste ochotní toľko „vysoliť“ za mobilné zariadenia od konkurencie?

Zdroj: allthingsd.com
Foto: apple.com