Úvod Výrobcovia Intel Intel predstavil Bay Trail procesory pre tablety, sú výkonnejšie než Tegra 4...

Intel predstavil Bay Trail procesory pre tablety, sú výkonnejšie než Tegra 4 a zvládnu Android, ako aj Windows

6

Ešte v máji sme sa dozvedeli, že tablety budúcnosti možno pobežia na čipoch od Intelu, ktoré budú skutočne žiadané. Vyzerá to tak, že toto obdobie je bližšie, než kedykoľvek predtým, keďže Intel dnes oficiálne predstavil ich prvé procesory so Silvermont jadrami.

Jedná sa o sériu 22nm Atom Z3000 „Bay Trail.“ Intel vysvetlil všetko, čo je potrebné a čo by nás mohlo zaujímať.

Minuloročné modely tabletov od Microsoftu pre spotrebiteľa predstavovali obrovský rozdiel. Surface RT používal procesory ARM, ktoré síce boli šetrné k batérii, no výkonovo zaostávali. Ak ste chceli výkon, na výber ste mali Surface Pro, ktorého čip však vyžadoval aktívne chladenie pomocou ventilátorov, čo pridalo na hrúbke zariadenia a okrem toho to malo nepríjemné následky na batérii.

S novým Bay Trail procesorom sa to má zmeniť. Novinka má poskytnúť až dvakrát väčší výkon CPU a dvakrát väčší výkon grafického čipu, zatiaľ čo batéria by mala vydržať 8 hodín pri využívaní alebo tri týždne v pohotovostnom režime. Intel tvrdí, že tablety s ich procesormi sa budú predávať od $199.

baytrailtablet1 baytrailtablet2 baytrailtablet3 baytrailtablet4

Dvoj-jadrové, ako ani štvor-jadrové konfigurácie čipov v podobe Atom Z3770 však výkonovo nestačia na Haswell, nový čip pre notebooky. Redaktori The Verge však tvrdia, že na tablete bez problémov spustili plnú verziu Adobe Photoshop a dokonca aj hru ako Team Fortress 2.

Hry ako Team Fortress 2, Portal, či Torchlight 2 sa síce načítavajú dlho (až 1 minútu), no pri hraní s nimi nie je žiaden problém. Je to kvôli tomu, že zatiaľ čo predchádzajúca verzia Atom procesorov používala grafický čip PowerVR SGX (rovnaký ako iPhone), nová verzia už používa grafický čip Intel HD, ktorý podporuje nie len DirectX 11 ale aj OpenGL ES 3.0 a displeje s rozlíšením až 2560 x 1600.

baytrailtablet5

Nás však najviac zaujíma Android a s tým Bay Trail nemá akékoľvek problémy. Znamená to teda, že by sme sa mohli dočkať tabletu, ktorý by zvládal napríklad Windows 8 spolu s Androidom v zariadení bez ventilátorov. To, či sa podobné zariadenie rozhodne niekto pripraviť, je už len na výrobcoch. S grafickým čipom Intel HD by však Bay Trail mohol zamávať čipom ako Tegra 4 a to všetko s úsmevom na tvári. Redaktori z technologického servera The Verge tvrdia, že Android verzia Grand Theft Auto III im na rozlíšení 2560 x 1440 a na plných detailoch išla tak, ako nikde inde. Bay Trail ju podľa ich slov zvládal ešte lepšie, než Tegra 4.

To, či sa Bay Trail dostane aj do tabletov, ktoré si budeme chcieť reálne kúpiť je zatiaľ neznáme, no znie to nádejne. Kto by predsa nechcel tablet, ktorý by bez problémov zvládol Android, ako aj plnohodnotný Windows 8. Ja určite áno.

Zdroj: TheVerge
Foto: The Verge