Úvod Recenzie Nexus 7 (2013) v redakcii: Prvé dojmy a otázky

Nexus 7 (2013) v redakcii: Prvé dojmy a otázky

36

Nová verzia sedem palcového zázraku, ktorá vydrží ďalší rok

Po niečo vyše roku Google predstavil druhé pokračovanie najpopulárnejšieho sedem palcového Android tabletu na svete. Samozrejme, že je reč o Nexus 7. Tentokrát sa nám v redakcii usídlilo jeho druhé pokračovanie, Nexus 7 (2013).

TIP: Vyhrajte nový Nexus 7 2013 na AndroidPortal.sk!

Špecifikácia

  • Displej: 7 palcový IPS LCD s rozlíšením 1200 x 1920 (323ppi)
  • Čip: štvor-jadrový Qualcomm Snapdragon S4Pro o takte 1.5GHz
  • Grafický čip: Adreno 320
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32GB vnútornej pamäti bez microSD slotu
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dvoj-pásmová, Bluetooth 4.0, NFC
  • Fotoaparáty: 5MPx zadný, 1.2MPx predný
  • Batéria: 3,950mAh
  • Rozmery: 200 x 114 x 8.7 milimetra
  • Váha: 290 gramov

Tablet ponúka tenší rámik, lepšie reproduktory a hlavne úžasný displej. Nový Nexus 7 sa na svojho staršieho brata vôbec nepodobá, samozrejme až na veľkosť displeja. Jeho zadný kryt je tentokrát vyrobený z matného plastu, ktorý na dotyk pôsobí mäkko, prirovnal by som ho možno k úplne suchému Nexus 10. Celá sedempalcová elegancia pritom v ruke pôsobí „ostrejšie“ a samozrejme tenšie a užšie.

nexus7-krabica

Čo je teda nového? Ako som už spomenul, nový je pocit z toho, že ho držíte. Podobne ak pri zvyšku Nexus zariadení, aj predná strana Nexus 7 (2013) je úplne čierna. Viditeľný je predný fotoaparát a senzor. Ak však dostanete správu, rozsvieti sa notifikačné svetielko, ktoré mi pri starom Nexus 7 doslova chýbalo.

nexus7-stol

Väčšinu prednej strany samozrejme tvorí displej, ktorý dostal veľkú aktualizáciu. Rozlíšenie sa zvýšilo z 1280 x 800 na úžasných a chrumkavých 1920 x 1200 pixelov. Pri porovnaní s prvou generáciou Nexus 7 som tomu rozdielu nechcel veriť.

nexus7-reproduktory nexus7-v-ruke2 nexus7-zadny-fotoaparat2

Vylepšené boli aj reproduktory. Nový Nexus 7 disponuje dvomi reproduktormi, ktoré sú však bohužiaľ umiestnené na hranách zadnej strany. Vďaka softwarovému vylepšeniu alá Fraunhofer z nich vychádza veľmi počúvateľný zvuk, ktorý v mojich ušiach znie lepšie, než zvuk z Nexus 10, ktorý má duálne reproduktory na prednej strane.

nexus7-zadne-logo nexus7-asus

Softwarovo je nový Nexus 7 identický staršiemu Nexus 7. Beží pod Android 4.3, na ktorý sa aktualizoval hneď, ako som ho zapol. Po tejto aktualizácii prišla ešte jedna, ktorá opravila posledné známe chyby. Musím však uznať, že tak rýchly tablet som v rukách ešte nemal, takže vytknúť Google nemôžem vôbec nič.

Celkom veľa kritiky dostal procesor, ktorý mal byť údajne Snapdragon S4 Pro, no nakoniec sa zistilo, že pod displejom predsa len žije upravená verzia Snapdragon 600, ktorý vďaka 2GB RAM skutočne prináša rýchlosť, ktorá pri staršom Nexus 7 veľakrát chýbala.

nexus7-stary-novy

Na chyby, ako vadné GPS, či problémy s dotykovou vrstvou sme zatiaľ nenarazili, no mám pocit, že na to zatiaľ ani nebolo dosť času. Tablet nám doviezli len včera večer a tak si necháme viac času na otestovanie. Koniec koncov, plná recenzia zariadenia, ktorá je spísaná do 24 hodín po otvorení krabičky má asi takú výpovednú hodnotu ako môj diktát z tretej triedy.

Máte aj Vy otázky ohľadom nového Nexus 7 (2013)? Čo Vás zaujíma najviac? Čo máme otestovať? Vaše otázky nám dajte vedieť v diskusii nižšie.