Úvod Novinky Android Android nie je lepší, než iOS, je len iný

Android nie je lepší, než iOS, je len iný [Diskusia]

61

Paul Stamatiou napísal esej s názvom „Android je lepší,“ ktorá v posledných dňoch obletela všetky známe aj neznáme internety. A kto je vlastne Paul? Paul podľa jeho biografie vytvoril tri start-upy a nakoniec sa z neho stal „Experience Designer“ pre Twitter. Nepochybujem o tom, že sa jedná o extrémne inteligentného človeka, no jeho tvrdenie je nie len z môjho pohľadu nesprávne.

Prečo si vlastne Paul myslí, že je Android lepší? Medzi svoje dôvody zaradil všetky tie veci, ktoré spomína každý Android začiatočník a to: lepšie prepojenie so službami Google. Spomína aj „úmysly“ aplikácií. Jedná sa o spôsob akým medzi sebou komunikujú aplikácie aby kolektívne prišli s výsledkom. Ako príklad si môžeme uviesť situáciu, keď na našom mobilnom webe kliknete na odkaz aplikácie a smartfón sa Vás automaticky spýta, či ho chcete otvoriť v Google Play, aj napriek tomu, že ste v Chrome.

Všetko by to bolo veľmi krásne a zaujímavé, no tipnite si aké zariadenia Paul používal. Nexus 4 a Samsung Galaxy S4 (Google edícia). Jedná sa teda o dve zariadenia, ktoré prichádzajú s čistým Androidom. Dve zariadenia, ktorých prítomnosť na trhu je takpovediac zanedbateľná.

s4cover

Väčšina ľudí si nekúpi Nexus alebo Google edíciu (v našich zemepisných šírkach určite žiadna Google edícia nehrozí). Používajú teda nadstavby od Samsungu, HTC, Sony, atď. Paul však žije v Kalifornii a tak mu cena najnovších zariadení alá Galaxy S4 Google edícia, ktorá stojí $650 (čo je po čarovnom prepočte, ktorý platí pre zariadenia približne 650€) nerobí žiaden problém. Väčšina ľudí, ktorí však používajú Android sa musí uspokojiť s telefónmi, ktoré stoja polovicu alebo dokonca tretinu takej ceny.

Je teda iOS lepší? Vôbec, je len iný. Viem to, pretože s iOS zariadeniami do styku prichádzam deň čo deň. Okrem toho, že som svoju cestu inteligentnými telefónmi odštartoval aj vďaka iPhonu, sa v mojej blízkej rodine nachádza niekoľko iOS produktov, vrátane iPhone 5, či iPad mini. Integrácia Google služieb je na rovnakej úrovni ako pri Androide a niektoré aplikácie dokonca vyzerajú oveľa lepšie, než ich Android náprotivky.

Prečo teda niektorí ľudia používajú Android a niektorí iOS? Samozrejme tu máme niekoľko odborníkov, ktorí si stoja za svojim a Android si kupujú hlavne preto, lebo majú radi voľnosť, radi flashujú ROMky, upravujú si domovské obrazovky a to je v poriadku. Tiež patrím medzi túto skupinu. Potom tu máme „módnu“ stránku. Ostatní vlastnia iPhone, tak chcem byť iný a naopak. Potom tu je samozrejme hardwarová stránka. Väčší displej, väčší výkon, iný vzhľad, viac možností. A potom tu je otázka ceny. iPhone predsa len nepatrí medzi najlacnejšie zariadenia, zatiaľ čo Android zariadenia sú na tom podstatne lepšie.

Vymenil by som iOS za Android? Nie. Používal by som ho zároveň s Androidom? Možno! Ak by Apple predstavil iPhone s väčším displejom, ktorý by v mojej ruke nevyzeral ako kus lega, šancu by som mu rozhodne dal, no len v prípade, ak by som zároveň používal aj Nexus. Možno si myslíte, že som tak trochu padnutý na hlavu, no kombinácia iOS a Androidu by vôbec nemusela byť zlá.

n4

Podobne sa teším na to, ako vyskúšam Android zariadenia, ktoré ponúkajú niečo, čo žiaden iný operačný systém. Softwarovú rozmanitosť a hardwarový perfekcionizmus. Len si predstavte čo by tvrdohlaví fanúšikovia iOS dali za to, ak by mohli vymeniť svoj 4 palcový iPhone za jeho 5 alebo dokonca 6 palcovú verziu. To je jedna z vecí, ktorá ma pritiahla k Androidu. Jedná sa teda o operačný systém, ktorý je iný, nie lepší a to je veľký rozdiel.

Čo na to hovoríte Vy? Súhlasíte s názorom vyššie alebo si myslíte niečo úplne iné? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!

Zdroj: AndroidBeat