Úvod Konkurencia Apple Apple v Rusku opäť dolu vodou: iPhony prestáva predávať posledný veľký operátor,...

Apple v Rusku opäť dolu vodou: iPhony prestáva predávať posledný veľký operátor, nahradia ich Samsungy

0

Apple je v Rusku, podobne ako na Slovensku, veľmi populárny a v mnohých prípadoch sa dokonca používa ako ukazateľ stavu spoločenského postavenia. To však nemení nič na tom, že ruskí operátori budú kvôli týmto (ne)výhodám súhlasiť so všetkými podmienkami americkej firmy.

Jediný veľký operátor, ktorý v Rusku predával iPhony, je Beeline, no po novom svoju zmluvu s Apple ruší a namiesto iOS zariadení začne predávať Samsungy. Zvyšní dvaja veľkí ruskí operátori, MTS a Megafon, taktiež zrušili predaj iPhonov z dôvodu tvrdých podmienok.

Ruskí operátori predávali telefón od Apple od roku 2008. Po piatich rokoch ho už však nekúpite ani od jedného z nich. Podiel na ruskom trhu nemá pre Apple priaznivý smer. Ich podiel na trhu totiž klesol z 9% (Q1 2012) na 8.4% (Q1 2013).

Podľa zahraničného servera PhoneArena však v Rusku nebudú mať s iPhonami žiaden problém, aj napriek tomu, že ich už nepredáva ani jeden z operátorov. Predávať by ich mal obchod Svyaznoy. iPhony si však môžete objednať aj z online Apple Storu, ktorý Apple pre ruský trh otvoril 26. júna.

Zdroj: Hi-Tech via PhoneArena