Úvod Novinky Roaming končí: Za hovory, SMSky a internet v EÚ od budúceho roka...

Roaming končí: Za hovory, SMSky a internet v EÚ od budúceho roka zaplatíte rovnako ako doma

8
Spotrebitelia budú môcť od budúceho roka používať svoj telefón v Európskej únii za rovnakú cenu ako doma. Nová reforma nadobudne platnosť už v júni 2014.

Roamingové poplatky za hovory, smsky a internet budú úplne zrušené a to vďaka novej reforme na ktorej pracujú v Bruseli. Novinka má telekomunikačné služby zastrešiť pod jednu veľkú „európsku strechu.“

Skupina 27 členov európskej komisie v utorok rozhodla o schválení navrhovaných zmien, ktoré by mali byť pripravené do mája budúceho roka, pred začiatkom volieb. Do platnosti by teda mohli vstúpiť už 1. júla 2014.

„Všetci súhlasili, že v rovnaký čas budúci rok budú spomenuté poplatky históriou,“ povedal zdroj, ktorý sa zúčastnil rokovania. Oficiálne bude návrh predložený do šiestich týždňov.

Európska únia sa snaží klepnúť operátorom po prstoch po tom, ako roamingové poplatky niekoľkým dovolenkujúcim spôsobili nepríjemné prekvapenia, ktoré siahali do tisícok eur. Hovorca tvrdí, že operátori si polepšia v dlhodobom merítku, keďže ich zákazníci sa nebudú báť použiť svoj telefón aj v zahraničí, hlavne pre internet.

Reformy sú zamerané na konsolidáciu európskej siete operátorov. Podľa zdroja, ktorý má k plánom blízko sa európska komisia obáva, faktu, že pod neustálym rastom používania mobilného internetu, sa infraštruktúra doslova zrúti. Podľa zdroja by zastrešenie všetkých operátorov malo napomôcť možnosti investícií.

Európa má menej 4G pokrytia, než Afrika.

„V Európe je približne 100 operátorov, no v USA sú len štyria,“ povedal zdroj. „Pri toľkých operátoroch sa to jednoducho nedá udržať, hlavne ak chceme figurovať pod jedným trhom a investíciou. Európa má menej 4G pokrytia, než Afrika.“

„Konsolidácia nie je hlavným cieľom. Hlavným cieľom je jednotný trh, no ak by to znamenalo, že v ňom bude menej, no silnejších operátorov, bolo by to len dobre.“

Bez roamingového poplatku by to v zjednotenom trhu znamenalo, že zahraniční operátori budú bojovať o slovenského, či českého zákazníka a naopak.

Aký máte názor Vy? Verím, že pozitívny, keďže sa doslova blýska na dobré (lepšie) časy. Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: The Telegraph