Úvod Aplikácie Tip na aplikácie: Bitcoin špeciál

Tip na aplikácie: Bitcoin špeciál

11

Bitcoin je v posledných dňoch veľmi populárna téma. A má na to poriadny dôvod. Tí z Vás, ktorí nevedia, o čom to točím, tak Bitcoin je internetová open source peňažná mena, ktorou je možné platiť prostredníctvom úplne decentralizovanej P2P siete. V čom je táto mena tak zaujímavá je fakt, že je úplne decentralizovaná a tak ju nie je možné ovplyvniť, falšovať, či kontrolovať peňažné toky.

Dosť bolo mudrovania, určite ste si všimli, že v posledných dňoch/týždňoch sa táto mena dostala do popredia médií a to vďaka jej narastajúcej cene za 1 Bitcoin (BTC), ktorá sa vyšplhala až na hranicu okolo $260 za 1BTC. Táto rýchlo expandujúca bublinka však musela niekedy prasknúť a stalo sa to tak včera. Informoval o tom server The Verge, ktorý podotkol, že mena stratila viac než 50% svojej hodnoty v priebehu niekoľkých hodín. Z pôvodnej ceny $260 mena klesla na hladinu $120 od ktorej sa opäť odrazila o čosi vyššie.

[youtube]Um63OQz3bjo[/youtube]

Menej zdatní v angličtine si môžu zapnúť české titulky :)

Všetko toto je zaujímavé ale prečo to čítate práve na AndroidPortal.sk? Dôvod je jednoduchý. Nedá sa celý deň sedieť pri počítači, resp. dá, no pre mnohých ľudí to nie je možné. Na zácharnu prichádzajú tri aplikácie, ktoré Vám Vašu situáciu podstatne uľahčia.

1. Bitcoin Wallet

1 2 3

Peňaženka je najdôležitejšia vec v celom tomto zvláštnom Bitcoin priemysle. Kam inam by ste si ukladali ťažko vyťažené alebo vyobchodované mince, ak nie do virtuálnej peňaženky. S Bitcoin Wallet budete mať svoju virtuálnu menu stále po ruke, ako aj jej adresu pre prípadné rýchle obchody.

[app]de.schildbach.wallet[/app]

2. Bitcoin Paranoid

7 8 9

Ako som už spomenul, niekoľko hodín dozadu sa cena za 1 BTC pohybovala na úrovni $260, no dnes poobede to už bolo len okolo $120. Takéto obrovské zmeny v cene je nutné podrobne sledovať. Na záchranu prichádza aplikácia Bitcoin Paranoid, ktorá bez väčších problémov zobrazí cenu v amerických dolároch priamo vo Vašej notifikačnej lište. Aplikácia ponúka niekoľko obnovovacích módov, ktoré začínajú na desiatich sekundách a končia na jednej hodine. Dáta sú čerpané zo servera MtGox, v prípade Brazílie ide o Mercado Bitcoin.

Ak by Vám americké doláre nevyhovovali, na výber máte aj eurá, libry a kopec ďalších, ktoré nájdete na stránkach aplikácie v Google Play.

[app]br.eti.fml.satoshi[/app]

3. Bitcoin Widget

4 5 6

Peňaženku a notifikačnú lištu už máme pokryté, teraz je čas na poriadny widget. Bitcoin widget Vám zobrazí aktuálnu cenu meny v amerických dolároch. Tieto údaje môžete čerpať z niekoľkých serverov, vrátane Mt Gox, Camp BX, Bitfloor, Bitsamp, či Crypto X Change. Widget je malý, meria len 1×1 a na plochu is ich teda môžete poukladať hneď niekoľko veľa seba.

[app]st.brothas.mtgoxwidget[/app]

Bitcoin je skutočne zaujímavý príklad toho, ako by niekedy v budúcnosti mohla fungovať virtuálna mena. Okrem toho je to skvelý spôsob ako si zarobiť, ak sa bojíte veľkých búrz, do ktorých je treba zainvestovať oveľa viac. Ak sa rozhodnete obchodovať práve s Bitcoinami, vyššie spomenuté aplikácie Vám prácu o niečo uľahčia.