Úvod Anketa Záleží vám na výkone Android zariadenia?

[Anketa] Záleží vám na výkone Android zariadenia?

0
Moderné mobilné zariadenia, s operačným systémom Android, dostávajú čoraz väčšie výkony prostredníctvom neustálej aktualizácie hardvéru a optimalizácie softvéru. Ich výrobcovia sa tak medzi sebou pretekajú, aby vydržala ich súčasná vlajková ľod na trhu čo najdlhšie medzi prvými priečkami v testoch porovnávania výkonov. Je to ale pre užívateľa veľmi dôležité?

V internetových diskusiách narastá počet debát o tom, či tak moc záleží na výkone Android zariadení. Ak však zoberieme výkon smartfónov a tabletov s Androidom, a priradíme ho do zoznamu ďalších požiadaviek zákazníkov, spravíme tak celkom veľkú kôpku. Každý zákazník pritom preferuje, resp. uprednostňuje, pri kúpe novej Android hračky súbor iných požiadaviek – napríklad dizajn, veľkosť, váha alebo kvalitný fotoaparát. Malo by tu ale platiť pravidlo, že kvalita produktu musí byť jeho výrobcom zabezpečená. Zabezpečenie kvality produktu znamená zabezpečiť základnú funkciu produktu, na ktorú bol pôvodne vyrobený. Android smartfóny a tablety tak musia plynule fungovať, bez sekania a iného obmedzovania, pri ich denno dennom používaní.

Teraz ale zostáva otázkou, čo si pod denno denným používaním predstavujeme. Pokiaľ sem zaradíme také surfovanie na internete, emailovanie, chatovanie, či používanie iných aplikácií, tak to hravo zvláda väčšina dostupných zariadení s novou verziou operačného systému Android (4.0+). No ak sa dostaneme k hrám, nastáva tu prvý problém, Android smartfóny a tablety nie sú totižto v rámci ich základnej funkcie vyrábané ako prenosné herné konzoly, ktoré pre bezproblémový chod graficky kvalitných hier potrebujú zároveň už aj poriadny výkon. Výrobcovia Android zariadení sa napriek tomu väčšinou snažia lákať zákazníkov v rámci marketingovej kampane na extra výkon.

Druhý problém je ten, že k prenosným herným konzolám sú k dispozícii aj optimalizované herné tituly, príklad môže byť PS Vita. Optimalizovaný herný titul znamená, že si ho zahráte na podporovanej hernej konzole takmer absolútne plynulo. Takéto niečo na Android zariadeniach neexistuje (Tegra procesor od Nvidie nepočítam, pretože aj keď som si spustil na Nexus 7 optimalizovaný Shadowgun: DeadZone, tak som hral s pomerne veľkými sekancami), preto ak si niekto chce zahrať niektorú z nových, graficky náročných Android hier, musí si zaobstarať aj mobilné zariadenie s požadovaným výkonom. Pojem optimalizácia je v tomto prípade teda neznámy, takže musí užívateľ siahnuť automaticky po drahšom produkte s dobrým výkonom, ktorý bude ale o pár mesiacov pre nové Android hry už skoro nedostatočný. Užívatelia, ktorí si chcú niekoľko krát za deň zahrať poriadnu hernú pecku v teréne bez sledovania hardvérových požiadaviek, majú tak lepšie riešenie obzrieť sa rovno po prenosnej hernej konzole, ako investovať nemalý finančný obnos do Android zariadenia, ktoré je novinkou na trhu a disponuje v porovnaní s konkurenciou veľkým výkonom.

Ak je teda zabezpečená kvalita základnej funkcie Android zariadenia, nevidím dôvod prečo investovať veľkú sumu do momentálne najrýchlejších kúskov na „pultoch“ obchodov. Teraz sa však vráťme k podstate tejto ankety, a tou je váš názor na výkon Android zariadení.

[poll id=106]